Al Jazeera: Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η υπόθεση της δολοφονίας της Sherine Abu Aqleh

Array

Το Al Jazeera News Network παρέπεμψε την υπόθεση της δολοφονίας της Sherine Abu Aqle στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κατέθεσε χτες Τρίτη μήνυση κατά του Ισραήλ.

Στις 11 Μαΐου, η Παλαιστίνιο-Αμερικανίδα δημοσιογράφος του Al Jazeera, σκοτώθηκε στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, ενώ κάλυπτε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Αρχικά, οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τους Παλαιστίνιους μαχητές για τον θάνατό της, αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπορεί να την πυροβόλησαν κατά λάθος.

Σύμφωνα με δήλωση του δικτύου που εδρεύει στο Κατάρ, τους τελευταίους έξι μήνες η νομική τους ομάδα «διεξήγαγε πλήρη και λεπτομερή έρευνα για την υπόθεση και αποκάλυψε νέα στοιχεία που βασίζονται σε μαρτυρίες πολλών αυτοπτών μαρτύρων, εξετάζοντας πολλά στοιχεία, βίντεο κλιπ και ιατροδικαστικά  που σχετίζονται με την υπόθεση.

Υποστηρίζουν ότι αυτά τα νέα στοιχεία «δείχνουν ξεκάθαρα» ότι ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε απευθείας την Abu Aqleh και τους συναδέλφους της, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν χωρίς καμία αμφιβολία» ότι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι είχαν πλήρη θέαση του ισραηλινού στρατού και ότι «αυτή η προμελετημένη δολοφονία είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για τη στόχευση και τη φίμωση του Al Jazeera».

Την περασμένη εβδομάδα, το κανάλι μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 38 λεπτών με τίτλο “The Killing of Sherine Abu Aqleh” που περιελάβανε νέα στοιχεία και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

  • Οι ισραηλινές αντιδράσεις

Σχολιάζοντας την απόφαση του Al-Jazeera να υποβάλει αίτηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για να ερευνήσει τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Yair Lapid είπε: «Κανείς δεν θα ανακρίνει έναν ισραηλινό στρατιώτη και κανείς δεν θα μας κάνει κήρυγμα για την ηθική των μαχών, σίγουρα όχι του δικτύου Al-Jazeera».

Ο υπουργός Ασφάλειας του Ισραήλ, Benny Gantz, σχολίασε επίσης την υπόθεση, λέγοντας: “Λυπάμαι για τον θάνατο της Sherine Abu Aqleh. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το θέμα είναι ένα αμιγώς πολεμικό περιστατικό που θα διερευνηθεί με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και βάθος, και προτείνω στο δίκτυο Al-Jazeera  να ερευνήσει  τι συμβαίνει με τους δημοσιογράφους στο Ιράν και στο περιβάλλον από το οποίο εκπέμπει το νησί.

Ακόμα ανέφερε “Δεν υπάρχει στρατός με μαχητική ηθική όπως  στον ισραηλινό στρατό και θα ήθελα να διαβεβαιώσω την πλήρη υποστήριξή μου στους διοικητές και τους στρατιώτες που εργάζονται για την προστασία των πολιτών του Ισραήλ”.

Η απάντηση  στην παραπομπή στο  διεθνές ποινικό δικαστήριο δεν άργησε να έρθει και  από τον υποψήφιο Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Προέδρου του Otzma Yehudit, Itamar Ben Gvir, που εξέφρασε  τη βαθιά του δυσαρέσκεια λέγοντας: «Το δίκτυο Al-Jazeera δεν καλύπτει μόνο γεγονότα σε αντισημιτικό τρόπο, διαστρεβλώνει την αλήθεια και διαδίδει ψέματα, αλλά και εργάζεται εναντίον του Κράτους του Ισραήλ στον κόσμο και πρέπει να διώξει αυτό το προπαγανδιστικό δίκτυο από τη χώρα και να μην του δώσει την ευκαιρία να συνεχίσει την αντί-ισραηλινή εκστρατεία ψεμάτων».

Μετάφραση Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος