Μπασάρ Αλ Άσαντ: Η βάση των συνομιλιών με την Τουρκία είναι ο τερματισμός της κατοχής

Array

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, υπό την αιγίδα της Μόσχας και την υποστήριξη των Εμιράτων, θα πρέπει να βασιστούν στον «τερματισμό της κατοχής και τη διακοπή της υποστήριξης στην τρομοκρατία».

Οι δηλώσεις του Αλ Άσαντ έγιναν κατά τη συνάντησή του με τον Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τη σελίδα της συριακής προεδρίας στο Facebook.

Ο Αλ Άσαντ έκρινε ότι «αυτές οι συναντήσεις (με την Τουρκία) για να είναι καρποφόρες, πρέπει να βασίζονται στον συντονισμό και τον προηγούμενο σχεδιασμό μεταξύ Συρίας και Ρωσίας προκειμένου να επιτευχθούν οι απτές στόχοι και τα αποτελέσματα που θέλει η Συρία από αυτές τις συναντήσεις, με βάση την εθνικές σταθερές και αρχές του κράτους και του λαού».

Ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι το θέμα βασίζεται στον «τερματισμό της κατοχής και τη διακοπή της υποστήριξης στην τρομοκρατία».

Τους τελευταίους μήνες, τα βήματα προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έχουν επιταχυνθεί, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αποξένωσης μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην τελευταία το 2011, καθώς η Άγκυρα έλαβε υποστηρικτική θέση για τη συριακή αντιπολίτευση.

Αυτή η πρόοδος τελεί υπό την αιγίδα της Ρωσίας, η οποία προτρέπει τη Δαμασκό να συμφιλιωθεί με την Άγκυρα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα και οι ηγέτες των υπηρεσιών πληροφοριών αυτών των χωρών συμμετείχαν στη συνάντηση, στην πρώτη συνάντηση αυτού του είδους μετά από χρόνια.

Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης, του προσφυγικού προβλήματος και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η προσοχή στρέφεται τώρα σε μια συνάντηση που συγκεντρώνει τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας.

Και αφού η συνάντηση αναμενόταν μετά τα μέσα Ιανουαρίου2023, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, την Πέμπτη (12/1), ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊζάλ Μεκντάντ, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση – εάν πραγματοποιηθεί – θα είναι ένα προπαρασκευαστικό βήμα για τη συνάντηση του Άσαντ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η συνάντηση κορυφής μεταξύ τους θα είναι «για χάρη της ειρήνης στην περιοχή».

Η Τουρκία θέλει δύο βασικά πράγματα:

  • Η επιστροφή των Σύριων προσφύγων στα εδάφη τους.
  • Συνεργασία με τη Δαμασκό για την καταπολέμηση των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού “SDF” και έτσι θα αποτρέψει τη δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας.

Σε αντάλλαγμα, η Συρία θέλει τα εξής:

  • Τερματισμό της παρουσίας τουρκικών δυνάμεων στα βόρεια της χώρας, την οποία χαρακτηρίζει κατοχή.
  • Να σταματήσει η Τουρκία να προμηθεύει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με όπλα.
  • Η Συρία συμφωνεί με την Τουρκία για τον περιορισμό των SDF.

Ανταπόκριση – Λίβανος: Ουαλίντ Ελίας 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος