Άκαρπες οι επαφές Αιγύπτου-Αιθιοπίας για συμφωνία διαχείρισης των υδάτων του Μεγάλου Φράγματος στο Γαλάζιο Νείλο

Οι πρόσφατες επαφές με την Αιθιοπία για τη λειτουργία του Μεγάλου Φράγματος της Αναγέννησης στο Γαλάζιο Νείλο δεν στέφθηκαν με επιτυχία, αναφέρει ανακοίνωση των αιγυπτιακών αρχών, η οποία υπογραμμίζει ότι θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία πλήρωσης και λειτουργίας των ταμιευτήρων νερού.

Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη το αιγυπτιακό υπουργείο Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης τονίζεται ότι «η Αίγυπτος διατηρεί το δικαίωμά της, βάσει των διεθνών συμφωνιών και χαρτών, να υπερασπιστεί την ασφάλεια των υδάτων της και την εθνική της ασφάλεια σε περίπτωση που τεθούν σε κίνδυνο».

Στον αντίποδα, το αιθιοπικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Αίγυπτος «παρεξήγησε» τη στάση της Αιθιοπίας στις συζητήσεις, σημειώνοντας ότι «η νοοτροπία της αποικιακής εποχής της Αιγύπτου έχει υψώσει εμπόδια στις προσπάθειες για σύγκλιση».

Μετά από χρόνια αποτυχημένων διμερών επαφών, το περασμένο καλοκαίρι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι και ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Αχμέτ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου υπογράμμιζαν τη βούλησή τους να φτάσουν σε μια συμφωνία για την ολοκλήρωση του αμφισβητούμενου φράγματος εντός τεσσάρων μηνών.

Από την ημέρα που η Αιθιοπία ανήγγειλε τα σχέδια κατασκευής του Μεγάλου Φράγματος της Αναγέννησης η Αίγυπτος έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως τις αντιρρήσεις της, ανησυχώντας για τον όγκο και τα επίπεδα προμήθειας νερού από το Νείλο που θα έχει στο μέλλον.

Επικαλούμενη την άσκηση του δικαιώματός της για οικονομική ανάπτυξη, η Αιθιοπία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι πλέον έχει ολοκληρώσει το τελικό στάδιο πλήρωσης ενός ταμιευτήρα για τη λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο Γαλάζιο Νείλο.

Πηγή: Reuters    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος