Ακάρ: Οι γείτονες μας ποτέ δεν εγκατέλειψαν τις προκλητικές δηλώσεις και την επιθετική ρητορική

Κωνσταντινούπολη/Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

“Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της ισορροπίας ισχύος με τρία ή πέντε μεταχειρισμένα αεροπλάνα,» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αναφερόμενος στα 18 αεροσκάφη Rafale που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία. O Ακάρ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψης χθες στη 2η Διοίκηση Στρατού συνοδευόμενος από τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Γιασάρ Γκιούλερ και τον Διοικητή Στρατιωτικών Δυνάμεων.
Ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της αποφασιστικά για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, και πρόσθεσε: «Πάντα λέμε στους Έλληνες γείτονές μας ότι είμαστε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικών λύσεων σε προβλήματα μέσω της ειρήνης, ηρεμίας και διαλόγου στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει. Εκείνοι ποτέ δεν εγκατέλειψαν τις προκλητικές δηλώσεις και την επιθετική ρητορική».

Υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ του δικαίου, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας, ο Ακάρ πρόσθεσε: “Το λέμε ειλικρινά. Υπάρχουν συμφωνίες, της Λωζάνης από τη μία πλευρά και του Παρισιού από την άλλη. Οι Έλληνες γείτονές μας τείνουν να τις αγνοούν. Δεν είναι δυνατόν για εμάς να το δεχτούμε. Υπάρχουν νησιά που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς βάσει συμφωνιών».
Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν συνάψει συγκεκριμένη συμφωνία, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. “Αυτά τα νησιά δεν μπορούν να εξοπλιστούν, έχουν τεθεί σε μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς, και συμφωνήσαμε σε αυτό. Τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Λένε, ότι υπάρχει απειλή. Δεν υπάρχει απειλή. Προς το παρόν δεν υπάρχει επιθετική στάση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Το ονομάζουμε διάλογο, διεθνείς συμφωνίες, δίκαιο, έθιμα. Ωστόσο, αυτή η ειρηνική μας προσέγγιση αντιστρέφεται με προκλητικές δηλώσεις κάθε φορά”. “Δεν είναι δυνατό να αλλάξει το ισοδύναμο ισχύος με τρία ή πέντε μεταχειρισμένα αεροσκάφη” ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ.

Αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου, ο Άκαρ είπε: “Οι Έλληνες γείτονές μας υιοθετούν επίσης μια επιθετική στάση για την προστασία των νησιών”. Επικρίνοντας τις πρόσφατες πολιτικές εξοπλισμού της Ελλάδας, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι έχουν εγκλωβιστεί σε μια κούρσα εξοπλισμού, μπαίνουν σε έναν τέτοιο αγώνα. Αγοράζουν αεροπλάνα, όπλα και εξοπλισμό. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το ισοζύγιο ισχύος με τρία ή πέντε μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες γείτονές μας να αγωνιστούν για ειρηνικές, πολιτικές λύσεις κι όχι επιθετικές. Αναμένουμε να συμβάλουν στις προσπάθειές μας για επίλυση των προβλημάτων εδώ.Ενώ διεξάγουμε συμβουλευτικές συνομιλίες από τη μία πλευρά, διαπραγματευόμαστε για μεθόδους χωρισμού εντός του ΝΑΤΟ από την άλλη. Πραγματοποιήσαμε επίσης τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα, στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τους προσκαλούμε θερμά να πραγματοποιήσουν την τέταρτη συνάντηση στην Άγκυρα. Περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να υποστηρίξουν ειρηνικές λύσεις και έτσι να κάνουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσες ειρήνης και να συμβάλουν στην ευημερία των ενδιαφερόμενων πλευρών. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα για την Ελλάδα, η οποία έχει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό χρέος, να καταφέρει ένα χτύπημα στην ευημερία του λαού της με κάποιες επιπλέον δαπάνες. Επειδή είμαστε υπέρ του να ζουν οι λαοί των δύο χωρών σε ειρήνη και ευημερία σε σχέσεις καλής γειτονίας. Όλο το έργο μας μας προσανατολίζεται προς αυτό”.

Όσον αφορά τις NAVTEX που ανακοίνωσε η Ελλάδα, ο Ακάρ είπε: «Αν και έχουμε συμφωνήσει να μην κάνουμε ασκήσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, σε εθνικές ημέρες και αργίες των δύο πλευρών, δυστυχώς, οι Έλληνες γείτονές μας το αγνοούν και το παραβιάζουν». Τονίζοντας ότι η ρητορική της Τουρκίας για «ειρήνη, διεθνές δίκαιο, καλή γειτνίαση» δεν πρέπει να νοηθεί ως αδυναμία, ο Ακάρ συνέχισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε και να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα όσο και των Κυπρίων αδελφών μας, στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Ό, τι χρειάζεται να κάνουμε σε αυτό το πλαίσιο, το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αποφασιστικότητα. Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Συνεχίζουμε να λέμε ξανά και ξανά στους συνομιλητές μας ότι οι ειρηνικοί τρόποι πρέπει να είναι απαραίτητοι και ότι είμαστε έτοιμοι για αμοιβαία συνεργασία για την ειρήνη. Αυτό περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ανταποκριθούν θετικά και με αυτόν τον τρόπο, τα προβλήματα μπορούν να βρουν πολιτικές λύσεις. Όχι μόνο εμείς, αλλά και ακαδημαϊκοί, απόστρατοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες στην Ελλάδα λένε το ίδιο ακριβώς. Περιμένουμε αυτό να το δουν οι Έλληνες ηγέτες και να καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα. ”

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Χουλουσί Άκαρ είπε τα εξής: “Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει λύση με μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί για 50 χρόνια. Η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» είναι μια κοινωνία που απέρριψε το Σχέδιο Ανάν. Στο σημείο που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχει νόημα να χάνουμε χρόνο επαναλαμβάνοντας τα ίδια. Η «ΤΔΒΚ» και η Τουρκική Δημοκρατία έχουν λάβει την απόφασή τους για αυτό το ζήτημα. Δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα και ισότιμα κράτη. Όλοι πρέπει να το χωνέψουν και να το αφομοιώσουν”, είπε.
Τονίζοντας τη σημασία της ίσης και δίκαιης κατανομής όλου του πλούτου, ιδίως των υδρογονανθράκων, ο Ακάρ προειδοποίησε: “Δεν μπορείτε να φτάσετε πουθενά αγνοώντας τους ΤΚ και το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη βάσει συμφωνιών. Άλλες εγγυήτριες δυνάμεις ξέρουμε τι κάνουν και τι δεν κάνουν, αλλά εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε τα δικαιώματα και τις ευθύνες μας όπως πάντα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος