Ακάρ και Γκαντζ συμφωνούν να «ξεπαγώσουν» τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Array

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ δήλωσε σήμερα (27/10) ότι ζήτησε από το επιτελείο του να ξεκινήσει τη διαδικασία επανέναρξης των εργασιακών σχέσεων με την Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, Χουλουσί Ακάρ, στην πρώτη επίσκεψη μετά από πάνω από μια δεκαετία.

«Όπως συμφωνήθηκε στις συναντήσεις μας, έχω δώσει οδηγίες στους συνεργάτες μου να ξεκινήσουν τη διαδικασία που απαιτείται για την επανέναρξη εργασιακών σχέσεων σε διάφορες πτυχές», είπε ο Γκαντζ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζουν. Δημιουργούνται συμμαχίες, μερικές από τις οποίες ήταν αδιανόητες πριν από λίγο καιρό, μπροστά σε ανησυχητικές απειλές όπως αυτή που προβάλλει το Ιράν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των κοινών μας φίλων των Ηνωμένων Πολιτειών, παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας. Οι δεσμοί μας είναι ένα θετικό συμπλήρωμα, καθώς διατηρούμε ισχυρή συνεργασία με τους φίλους μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου. Στην πραγματικότητα, μπορεί να δημιουργήσουμε γέφυρες και να μειώσουμε τις συγκρούσεις προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, πρέπει να υιοθετήσουμε μια σταθερή θετική προσέγγιση στις σχέσεις μας διατηρώντας ανοιχτό διάλογο», σημείωσε ο ΥΠΑΝ του Ισραήλ.

«Θα ήθελα να εκφράσω ότι οι σχέσεις μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω, ο διάλογός μας θα είναι ανοιχτός, θα βρεθούν κάποιες λύσεις και ακριβώς για αυτό το λόγο, η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Ακάρ.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Anadolu

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος