Αϊτή: Συμμορία δολοφoνεί 12 άτομα και πυρπολεί σπίτια

Μέλη μιας από τις συμμορίες που λυμαίνονται την Αϊτή δολοφόνησαν 12 ανθρώπους και πυρπόλησαν σπίτια το βράδυ προχθές Τρίτη στην Καμπαρέ, βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κακοποιοί επέστρεψαν στην περιοχή μερικές ημέρες αφού τους έδιωξαν η αστυνομία και ο πληθυσμός. Το πρωί (σ.σ. χθες Τετάρτη) βρήκαμε απανθρακωμένα πτώματα», αφηγήθηκε ο δήμαρχος, ο Ζοζέφ Ζανσόν Γκιγιόμ.

Η Καμπαρέ έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες στον στόχο συμμοριών, οι οποίες συνεχίζουν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε τομείς της πάμφτωχης χώρας της Καραϊβικής.

Την 11η Νοεμβρίου, κακοποιοί πυρπόλησαν τεθωρακισμένο της αστυνομίας σε προάστιο της Πορτ-ο-Πρενς κατά τη διάρκεια μάχης.

Η Καμπαρέ αποτελεί σημαντικό σταυροδρόμι, όμως η δράση των βαριά οπλισμένων κακοποιών εμποδίζει τόσο την κυκλοφορία όσο και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γκιγιόμ.

«Ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, που βρίσκεται στην περιοχή, δεν μπορεί να λειτουργήσει εδώ και μέρες. Οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο πως θα υποστούν επίθεση», τόνισε ο κ. Γκιγιόμ.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη χρόνια τώρα σε βαθιά και πολυδιάστατη κρίση: πολιτική, οικονομική, ασφαλείας. Η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων τον Ιούλιο του 2021 επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, με την αρπάγη των συμμοριών να ενισχύεται.

Οι Αϊτινοί αστυνομικοί —σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ, υπήρχαν 13.000 ενεργοί τον Σεπτέμβριο, με άλλα λόγια η αναλογία ήταν ένας για κάθε 1.000 κατοίκους— αδυνατούν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Το αίτημα που υπέβαλε στις αρχές του Οκτωβρίου η κυβέρνηση του Αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί να της προσφερθεί «διεθνής βοήθεια» για την επίλυση της κρίσης ασφαλείας παραμένει αναπάντητο ως αυτό το στάδιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος