Αϊτή: Οδομαχίες συμμοριών στο κέντρο της πρωτεύουσας

Array

Μέλη βαριά οπλισμένων συμμοριών ενεπλάκησαν χθες Τετάρτη σε οδομαχίες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αϊτής, της Πορτ-ο-Πρενς, κλείνοντας κεντρικές λεωφόρους και δημοτική αγορά. Βίντεο από τα γεγονότα στο κέντρο εικονίζουν άνδρες να τρέχουν προς αστυνομικούς με τα χέρια ψηλά για να προστατευτούν, καθώς ακούγονται ριπές αυτομάτων όπλων.

Το νέο ξέσπασμα της βίας ακολουθεί συγκρούσεις σε προάστιο που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν, να τραυματιστούν και να «εξαφανιστούν» εκατοντάδες άνθρωποι νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Καθεδρικός ναός του Πορτ-ο-Πρενς πήρε φωτιά και υπέστη φθορές προτού μπορέσουν να σβήσουν τις φλόγες άνδρες της Πυροσβεστικής. Η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή, πάντως πιστεύεται ότι συνδέεται με τις οδομαχίες των κακοποιών.

Εν μέσω των πυρών, έγκλειστοι σε σωφρονιστικό κατάστημα στο κέντρο της αϊτινής πρωτεύουσας βγήκαν από τα κελιά τους και συγκεντρώθηκαν στην αυλή όπου έκαναν αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης, είπε ο γενικός επιθεωρητής των φυλακών Πιερ Ρενέ Φρανσουά σε αϊτινό ραδιοφωνικό σταθμό.

Σφοδρά πυρά ακούστηκαν επίσης στη Σιτέ Σολέιγ. Σε αυτή την υποβαθμισμένη συνοικία, ανακοίνωσε προ ημερών ο ΟΗΕ, πάνω από 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή εξαφανίστηκαν από την 8η ως τη 17η Ιουλίου, εν μέσω μαχών ανάμεσα σε συμμορίες που επιδιώκουν να επεκτείνουν τα εδάφη όπου επιβάλλουν δικό τους νόμο.

Τον Μάιο, συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών στην περιοχή της πρωτεύουσας είχαν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 150 ανθρώπους, σύμφωνα με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι συμμορίες, που δρουν με ευρεία ατιμωρησία, εξαπλώθηκαν πέρα από τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας της Αϊτής κι έχουν πολλαπλασιάσει ιδίως τις απαγωγές για λύτρα.

Καθώς η αστυνομία, αντιμέτωπη με ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, αδυνατεί να ανακτήσει τον έλεγχο, οι συμμορίες, από τις αρχές Ιουνίου, εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον θεσμών-κλειδιών στην Πορτ-ο-Πρενς, όπως το δικαστικό μέγαρο ή η έδρα του οργανισμού λιμένων. Με τη νομιμοποίησή του να αμφισβητείται ολοένα πιο έντονα, ο αϊτινός πρωθυπουργός, ο Αριέλ Ανρί, δεν έχει μέχρι σήμερα εκφραστεί για την ανάφλεξη της βίας.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη στην πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε μετά τις πιο πρόσφατες εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στα τέλη του 2016. Η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων μέσα στο σπίτι του την 7η Ιουλίου 2021 περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος