Καναδάς: Νέες κυρώσεις σε βάρος πρώην προέδρου και δύο πρώην πρωθυπουργών της Αϊτής

Array

Η διπλωματία του Καναδά ανακοίνωσε χθες Κυριακή τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή και ταυτόχρονα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Μισέλ Μαρτελί (2011-2016) και δύο πρώην πρωθυπουργών της, κατηγορώντας αυτούς τους τρεις πολιτικούς ότι «ωφελούνται άμεσα» από τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

«Τα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις ωφελούνται άμεσα από τη δράση των συμμοριών και ενέχονται σε κύκλωμα διαφθοράς», είπε η Μέλανι Ζολί, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τζέρμπα της Τυνησίας, στο περιθώριο συνόδου γαλλοφωνίας.

Οι δύο πρωθυπουργοί στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις, ιδίως το πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων τους στην καναδική επικράτεια, είναι οι Λοράν Λαμότ και Ζαν Ανρί Σεάν, διευκρίνισαν οι καναδικές αρχές. Ο κ. Μαρτελί, ο οποίος είχε αναλάβει την προεδρία μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, άλλοτε τραγουδιστής γνωστός με το ψευδώνυμο «γλυκός Μίκι», είχε υποστηριχθεί σθεναρά από τις ΗΠΑ.

Παρόμοιες κυρώσεις ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε βάρος του προέδρου της Γερουσίας της Αϊτής και προκατόχου του, καθώς η Οτάβα τους κατηγορεί επίσης ότι έχουν δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Λαμότ (2012-2014) έκανε λόγο για τις «ψευδέστερες ψευδείς ειδήσεις» που έχει ακούσει ποτέ σε μήνυμά του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, διαβεβαιώνοντας πως όχι μόνο δεν συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά είναι ανάμεσα σε εκείνους που καλούν να υπάρξει επέμβαση διεθνούς στρατιωτικής δύναμης για να παταχθούν οι συμμορίες. «Ο Καναδάς δεν μπορεί να παρουσιάσει ίχνος απόδειξης, διότι δεν υπάρχει καμία», πρόσθεσε ο κ. Λαμότ. «Είναι παράλογο». Μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιδράσει δημόσια ούτε ο κ. Μαρτελί, που ζει στις ΗΠΑ, ούτε ο κ. Σεάν.

Ταυτόχρονα, η καναδική κυβέρνηση έκανε γνωστό πως θα χορηγήσει στην Αϊτή ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 16,5 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων, κυρίως για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει επιδημία χολέρας και να αγωνιστεί εναντίον της διαφθοράς και της ατιμωρησίας. Οκτώ εκατ. δολάρια Καναδά θα χορηγηθούν για να καλυφθούν ανάγκες του πληθυσμού που πλήττεται από την πολυδιάστατη κρίση στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου — ασφαλείας, υγειονομική, επισιτιστική. Η βοήθεια αυτή είναι «απαραίτητη για να διανεμηθούν νερό, τρόφιμα και υγειονομική βοήθεια για τον αγώνα εναντίον της χολέρας», εξήγησε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Το κράτος της Καραϊβικής παραμένει βυθισμένο εδώ και χρόνια σε κρίση, πολιτικοοικονομική και ασφαλείας, που επιδείνωσε η δολοφονία πέρυσι του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων. Βαριά οπλισμένες συμμορίες επεκτείνουν συνεχώς τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους. Η Αϊτή βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα επιδημία χολέρας μόλις τρία χρόνια αφότου εξάλειψε την προηγούμενη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της Αϊτής και η αποστολή του ΟΗΕ στο Πορτ-ο-Πρενς απηύθυναν στα μέσα του μήνα έκκληση να συγκεντρωθεί ποσό 145,6 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η νέα επιδημία, που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 146 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος