Αϊτή: Mεγάλη κλωστοϋφαντουργία απολύει το μισό προσωπικό της

H Aϊτινή θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου της ένδυσης Sae-A, δικαιολογεί την «τεράστια» κατάργηση θέσεων εργασίας επικαλούμενη το δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αλλά και τις «αναταράξεις» που βιώνει.

Μεγάλη κλωστοϋφαντουργία της Αϊτής, πάμφτωχης χώρας της Καραϊβικής που μαστίζεται από την ανέχεια και λυμαίνονται πάνοπλες συμμορίες, θα απολύσει το μισό και πλέον προσωπικό της, ή με άλλα λόγια 3.500 εργαζόμενους και εργαζόμενες, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε χθες Πέμπτη στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου, η S&H Global, η Aϊτινή θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου της ένδυσης Sae-A, δικαιολογεί την «τεράστια» κατάργηση θέσεων εργασίας επικαλούμενη το δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και, πάνω απ’ όλα, τις πολλές «αναταράξεις» που βιώνει η Αϊτή και κάνουν τις εξαγωγές ειδών ιματισμού ολοένα δυσκολότερες.

Η εταιρεία εξηγεί πως το γεγονός ότι οι συμμορίες κατέλαβαν τερματικό σταθμό καυσίμων που τροφοδοτεί το Πορτ-ο-Πρενς την ανάγκασε να «κλείσει λόγω ανωτέρας βίας για δύο μήνες στα τέλη της χρονιάς (σ.σ. του 2022), καθώς ο τοπικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων».

Η S&H Global αποδίδει ακόμη την απόφασή της στις απεργίες των τελωνειακών και τα απρόσμενα κλεισίματα των συνόρων με τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Καθώς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τις εξαγωγές των ειδών που παράγει στις ΗΠΑ, η S&H Global διαπιστώνει πως «οι παραγγελίες στάλθηκαν αλλού στην Καραϊβική και στην κεντρική Αμερική, σε άλλους προμηθευτές και εργοστάσια», με μεγαλύτερη «αξιοπιστία».

Η S&H Global, που προμηθεύει με είδη ιματισμού εταιρίες όπως οι Gap, Target και Walmart, δραστηριοποιείται στην Αϊτή από το 2012, όταν άρχισε τη λειτουργία του το βιομηχανικό πάρκο Καρακόλ, κοντά στην Καπ-Αϊσιέν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας (βόρεια).

Στις εγκαταστάσεις όπου είναι παραταγμένες δεκάδες ραπτομηχανές, εργατικά χέρια, πολύ συχνά γυναικεία, βρήκαν στην S&H Global κανονικό εργοδότη σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με διατροφική ανασφάλεια.

Όμως η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα από το καλοκαίρι του 2022, αναγκάστηκε να καταργήσει πολλές θέσεις λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Χάρη σε νόμους που πέρασαν το 2005 και το 2015 στις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας που είναι εγκατεστημένες στην Αϊτή μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ αδασμολόγητα.

Ο κατώτερος μισθός στην Αϊτή —περίπου 0,52 ευρώ την ώρα— ήταν ακόμη ένα κίνητρο για την εγκατάσταση εταιρειών του κλάδου στη χώρα, όπου σήμερα αποτελεί γάγγραινα η δράση συμμοριών, που έχουν πολλαπλασιάσει τις απαγωγές για λύτρα και τις κλοπές εμπορευμάτων με απόλυτη ατιμωρησία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος