Αϊτή: Λιντσάρισμα με λιθοβολισμούς και δια της πυράς θανάτωση βρήκαν από εξαγριωμένο πλήθος πάνω από 10 φερόμενοι ως κακοποιοί

Στο Πορτ-ο-Πρενς, πάνω από δέκα άνθρωποι που φέρονταν να είναι μέλη ένοπλης συμμορίας λιθοβολήθηκαν ή κάηκαν ζωντανοί χθες Δευτέρα από πλήθος έξαλλων κατοίκων συνοικίας, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Ήταν ακριβώς  την ημέρα που ο ΟΗΕ έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανασφάλεια στο κράτος της Καραϊβικής, κατ’ αυτόν αντάξια χωρών όπου εκτυλίσσονται «ένοπλες συρράξεις».

Το νέο όργιο φονικής βίας καταγράφηκε όταν αστυνομικοί πήγαν να συλλάβουν υπόπτους, με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα.

«Κατά τη διάρκεια έρευνας σε μίνι λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ένοπλοι, η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση όπλων και άλλου υλικού», όμως κατόπιν «πάνω από δέκα άνθρωποι που επέβαιναν στο όχημα αυτό δυστυχώς λιντσαρίστηκαν» από πολίτες, ανέφερε η αστυνομία της Αϊτής σε δελτίο Τύπου.

Οι αστυνομικές αρχές δεν έδωσαν κάποια εξήγηση για το πώς “ξέφυγε” η κατάσταση από τον έλεγχό τους και πως πώς οι ύποπτοι που είχαν άνδρες της στα χέρια τους δολοφονήθηκαν από κατοίκους της συνοικίας αυτής, της Καναπέ Βερ.

Το αποτρόπαιο γεγονός ήταν απότοκο ενός ξεσκάσματος βίας που είχε αρχίσει απο τα ξημερώματα ,όταν μέλη συμμορίας εισέβαλαν σε συνοικίες της πρωτεύουσας, λεηλάτησαν σπίτια κι επιτέθηκαν σε διερχόμενους, ανέφεραν κάτοικοι και αυτόπτες μάρτυρες.

«Μας ξύπνησαν πυροβολισμοί. Ήταν τρεις το πρωί, οι συμμορίες εισέβαλαν στη συνοικία μας. Ακούγαμε πυρά, κι άλλα πυρά», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της συνοικίας Τουργκό.

Οι εξαγριωμένοι κάτοικοι πλέον παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους απομακρύνοντας τις μανάδες με τα παιδιά για την προστασία τους.

Οικογένειες εγκατέλειπαν όντως χθες Δευτέρα, κατά δεκάδες, συνοικίες που έγιναν στόχος επιθέσεων κακοποιών, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έφυγαν πεζή, κουβαλώντας κάποια λιγοστά υπάρχοντά τους.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες με άλλα τουλάχιστον τρία φερόμενα ως μέλη συμμορίας δολοφονήθηκαν και τα πτώματά τους κάηκαν χθες, μέρα μεσημέρι.

Η ανασφάλεια στην αϊτινή πρωτεύουσα έχει πλέον φθάσει σε επίπεδα «συγκρίσιμα με εκείνα σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση», τόνισε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα κι υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση των φόνων και των απαγωγών στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

Από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Μαρτίου, ο αριθμός των φόνων που καταγράφηκαν αυξήθηκε κατά 21% στη χώρα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (815 έναντι 673) και ο αριθμός των απαγωγών κατά 63% (637 έναντι 391).

Δεκάδες πάνοπλες συμμορίες «συνεχίζουν να μάχονται για τον έλεγχο εδαφών στη μητροπολιτική περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς και επεκτείνονται σε συνοικίες που είχαν μείνει αλώβητες ως τώρα», συνεχίζει η έκθεση, που αναφέρεται σε «βιαιότερες και συχνότερες» συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών ή μεταξύ αστυνομίας και συμμοριών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε τον Οκτώβριο του 2022 την έκκληση για βοήθεια του πρωθυπουργού της Αϊτής Αριέλ Ανρί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας να σχηματιστεί και να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη στη χώρα. Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Στη χώρα δρουν –συχνά με απόλυτη ατιμωρησία– κάπου 200 συμμορίες, που θεωρείται πως ελέγχουν ως και το 80% της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος