Αϊτή: Χαριστική βολή ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ – Εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 304 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και  1.800Ο τραυματίστηκαν από τον σεισμός 7,2 βαθμών που χτύπησε την Αϊτή, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι παραμένουν αγνοούμενοι στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Το μέγεθος της απελπισίας αποτυπώνουν ερασιτεχνικά βίντεο, μεταξύ αυτών και οι έρευνες με γυμνά χέρια για να διασωθούν παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από ερείπια.

https://twitter.com/yntch0/status/1426571695238811654?s=20

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας), 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Πορτ-ο-Πρενς, και συνοδεύτηκε από προειδοποίηση για τσουνάμι, γιγαντώνοντας τον πανικό.

Εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια: δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς κατά τη διάρκεια της πολύ ισχυρής δόνησης, που συνοδεύτηκε από ισχυρούς μετασεισμούς άνω των 5,9 Ρίχτερ.

«Οι πρώτες επεμβάσεις, που έκαναν τόσο επαγγελματίες διασώστες όσο και πολίτες, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί ζωντανοί από τα συντρίμμια», τόνισαν οι αρχές.

Στα λιγοστά νοσοκομεία στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό τα τμήματα επειγόντων περιστατικών κατακλύστηκαν από τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, ο οποίος επιθεώρησε κατά τη διάρκεια πτήσης με ελικόπτερο τις πληγείσες περιοχές, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις τέσσερις περιφέρειες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την καταστροφή.

Για δύο χιλιόμετρα, ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα με το νότιο τμήμα της χώρας περνάει από το πάμφτωχο προάστιο Μαρτισάν, το οποίο βρίσκεται εξ ολοκλήρου από τις αρχές του Ιουνίου υπό τον έλεγχο βαριά οπλισμένων συμμοριών, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία.

Στη νότια ακτή, πολυώροφο ξενοδοχείο, που ονομαζόταν Le Manguier, κατέρρευσε στη Λε Καγιέ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αϊτής.

Νεκρός ανασύρθηκε ο άλλοτε γερουσιαστής Γκαμπριέλ Φορτινέ, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου,  σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο αϊτινός πρωθυπουργός.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη τη χώρα. Η πόλη Ζερεμί, με 200.000 κατοίκους, στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου, υπέστη μεγάλες ζημιές στο κέντρο της, που αποτελείται κυρίως από παλιά, ισόγεια σπίτια.

Νωρίτερα οι κάτοικοι, «αλλόφρονες, με τα παιδιά στα χέρια, εγκατέλειπαν τις πόλεις επειδή υπήρχαν φήμες για τσουνάμι», αφηγήθηκε άλλος κάτοικος, ο Ταμά Ζαν Πιερ.

Είχε πράγματι εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι από υπηρεσία των ΗΠΑ, προτού αρθεί πολύ γρήγορα.

Το τραύμα του σεισμού του 2010

Στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου 2010, ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και αρκετές πόλεις στην επαρχία.

Σε εκείνη την καταστροφή τεραστίων διαστάσεων είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200.000 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 300.000 και πλέον.

. Η χώρα ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη «λύπη του» για την καταστροφή, τα «συλλυπητήριά του» στους πληγέντες και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν «άμεσα» βοήθεια. Ανέθεσε στη Σαμάνθα Πάουερς, τη διευθύντρια της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας διεθνούς αρωγής (USAID), να συντονίσει την προσπάθεια.

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

“Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους δοκιμάζονται από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή”, αναφέρει. “Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, η Ελλάδα συμπαραστέκεται στο λαό και την κυβέρνηση της Αϊτής”.

Ευθύμης Λέκκας: Σε τι οφείλονται οι μεγάλες καταστροφές στην Αϊτή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος