Αϊτή: Αντεγκλήσεις κομμάτων και απερχόμενης κυβέρνησης για τον σχηματισμό συμβουλίου που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση

Το διάταγμα για το αποκαλούμενο προεδρικό συμβούλιο μετάβασης στην Αϊτή πυροδότησε νέες κατηγορίες από τα κόμματα και τις συλλογικότητες, για αθέτηση των δεσμεύσεων του απερχόμενου πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Σε κείμενο τους που φέρει ημερομηνία Σάββατο 13 Απριλίου, τα εννέα μέρη, δήλωσαν «βαθιά σοκαρισμένα» από το περιεχόμενο του διατάγματος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα του και υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκαν «κοπιώδεις» διαπραγματεύσεις για εβδομάδες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό του λεγόμενου προεδρικού συμβουλίου.

Καταγγέλλουν την απερχόμενη κυβέρνηση ότι προχώρησε μονομερώς σε «μείζονες τροποποιήσεις» οι οποίες «αλλοιώνουν» το σχέδιο κειμένου για το οποίο είχαν καταλήξει σε συναίνεση και προβλέπει «δικέφαλη» κυβέρνηση υπό το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης.

Απαίτησαν επίσης να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης η πολιτική συμφωνία της 3ης Απριλίου, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς η αποστολή και η οργάνωση του συμβουλίου, καθώς και τα ονόματα των μελών του.

Η απερχόμενη κυβέρνηση αναγνώρισε, στο διάταγμα, τη δημιουργία του συμβουλίου, χωρίς όμως να αναφέρει ονομαστικά ποια είναι τα μέλη του. Το υπουργείο Επικοινωνίας κάλεσε κατόπιν «τις προσωπικότητες που ορίστηκαν από τα μέρη» να υποβάλουν στις αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να λάβουν έγκριση.

Η κυβέρνηση επικρίνεται για διαδικασία καθυστέρησης της ανάληψης της εξουσίας από το συμβούλιο και ότι αφήνει επίσης να εννοηθεί πως κάποια από τα ονόματα μπορεί να αλλάξουν.

Το συμβούλιο θα έχει επτά μέλη με δικαίωμα ψήφου, αντιπροσώπους των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων και συλλογικών φορέων του ιδιωτικού τομέα. άλλα δύο μέλη, αντιπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και της εκκλησίας, θα έχουν ιδιότητα παρατηρητών, δεν θα διαθέτουν δικαίωμα ψήφου.

Αφού αναλάβει την εξουσία, το συμβούλιο μετάβασης θα έχει το περίπλοκο καθήκον να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και την πολιτική σταθερότητα.

Ο έντονα αμφισβητούμενος πρωθυπουργός Ανρί, που ονομάστηκε στο αξίωμα μερικές ημέρες πριν από τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, αποδέχθηκε να παραιτηθεί την 11η Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος