Αιθιοπία: Διακόπτεται η αποστολή επισιτιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, γιατί «εκτρέπεται» και δεν φτάνει στον λαό

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την «ικανοποίησή του» για την «δέσμευση» της κυβέρνησης της Αιθιοπίας «να ερευνήσει» την εκτροπή της αμερικανικής επισιτιστικής βοήθειας, έπειτα από την ανακοίνωση της Υπηρεσίας για την Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID) ότι διακόπτει τις αποστολές αφού η βοήθεια δεν φθάνει σε όσους την έχουν ανάγκη.

Εκπρόσωπος της USAID δηλώνει σε ανακοίνωση ότι η αμερικανική υπηρεσία, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιθιοπίας, διαπίστωσε την ύπαρξη «εκτεταμένης και συντονισμένης εκστρατείας για την εκτροπή της επισιτιστικής βοήθειας με αποτέλεσμα να μην φθάνει στον λαό της Αιθιοπίας».

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιοι βρίσκονται πίσω από την εκστρατεία αυτή και ποιοι ωφελούνται από την εκτροπή της βοήθειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Αιθιοπία, όπου περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια, κυρίως εξαιτίας της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής και του πρόσφατου πολέμου στην περιοχή του Τιγκράι.

Σύμφωνα με εσωτερική ενημέρωση από ομάδα ξένων δωρητών προς την Αιθιοπία που περιήλθε σε γνώση του Reuters, η USAID θεωρεί ότι τα τρόφιμα διοχετεύονται σε στρατιωτικές μονάδες του αιθιοπικού στρατού.

«Φαίνεται ότι η επιχείρηση ενορχηστρώνεται από ομοσπονδιακούς και τοπικούς κυβερνητικούς φορείς και στρατιωτικές μονάδες σε ολόκληρη την χώρα επωφελούνται από την ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρεται στο ενημερωτικό έγγραφο του Humanitarian and Resilience Donor Group (HRDG), στο οποίο συμμετέχει η USAID.

Ο εκπρόσωπος της USAID διευκρίνισε ότι η υπηρεσία θα επαναλάβει τις αποστολές όταν θα διασφαλισθεί η ακεραιότητα του συστήματος.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) έχει ήδη διακόψει την αποστολή βοήθειας προς την περιοχή του Τιγκράι εξαιτίας των πληροφοριών για την εκτροπή της, ενώ παράλληλα ερευνά «συστημική» εκτροπή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη την Αιθιοπία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος