Αίσθηση προκαλούν αποκαλύψεις του Προέδρου της Αλβανίας

Σε σοβαρές αποκαλύψεις σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα με αφετηρία το 2019 προέβη χθες, σε συνέντευξη τύπου, ο Αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Ο κ. Μέτα ανέφερε ότι οι τεταμένες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μετά την απομάκρυνση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, το Φλεβάρη του 2019, οι ταραχές που μεσολάβησαν και η απόφαση της αντιπολίτευσης να απέχει από τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου 2019, είχαν στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και την ενίσχυση των θέσεων του νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ώστε η εξελίξεις και να ευνοούσαν  σχέδια για αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, εννοώντας στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο κ. Μέτα εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι στις συγκεκριμένες εξελίξεις υπήρξαν αντικρουόμενα συμφέροντα δυτικών παραγόντων φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ και την Γερμανία. Είπε συγκεκριμένα ότι το Ιούνιο του 2019, ενώ βρίσκονταν στη Γερμανία για επίσημη επίσκεψη, εκλήθη εκεί και ο αρχηγός της ενωμένης αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια.  Γερμανοί παράγοντες τους οποίους ο Μέτα δεν κατονόμασε, ζήτησαν από τον Μπάσια την ακύρωση προειδοποιημένης διαδήλωσης διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στα Τίρανα. Η διαδήλωση θα διεξάγονταν μόλις τρεις βδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές και κατά τις εξαγγελίες του Μπάσια αναμενότανε να εξελίσσονταν σε εκτατμένες ταραχές, εφόσον απαιτούσε την ανατροπή με τη βία της κυβέρνησης των σοσιαλιστών του Έντι Ράμα. 

Ο Αλβανός πρόεδρος εξήγησε επίσης και τους λόγους που τον ανάγκασαν να αναβάλλει τις δημοτικές εκλογές  της 30ης Ιουνίου 2019. Όπως είπε ο ίδιος, πήρε την απόφαση αυτή για να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση και να αποφευχθούν οι ταραχές που θα οδηγούσαν σε αποσταθεροποίηση της χώρας. Πίσω από τις εξελίξεις αυτές  κατά το Μέτα υπήρχαν «άλλοι παράγοντες που ήθελαν να επιβληθούν με τη βία την αλλαγή των συνόρων στην Βαλκανική και σε βάρος των Αλβανών» Για τον Μέτα αυτή η υπόθεση δεν έχει λήξει ακόμα και σήμερα και η υποστήριξη που προσφέρεται σε πολιτικούς στην Αλβανία αποτελεί αντάλλαγμα για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Οι δηλώσεις Μέτα,  γίνονται τη στιγμή που στη χώρα και κυρίως στους κόλπους της αντιπολίτευσης σημειώνονται ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις, που προκάλεσαν η απόφαση του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια να διαγράψει τον ιστορικό πρόεδρο του κόμματος, δύο φορές πρόεδρο της δημοκρατίας και πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσια. Για την απόφαση αυτή υπήρξε αίτημα της Αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα μετά από απόφαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών,  για να κηρύξει  τον Μπερίσα και την οικογένειά του ανεπιθύμητο για τις ΗΠΑ. Η αντίδραση του Μπερίσα ήταν τέτοια που το Δημοκρατικό Κόμμα το μεγαλύτερο στην αντιπολίτευση, κινδυνεύει να διασπαστεί σε δύο κόμματα με σημείο αναφοράς τον αμερικανισμό και τον αντιαμερικανισμό.
Ανταπόκριση: Παναγιώτης Μπάρκας, Αλβανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος