Αίγυπτος: Συμμετοχή στην ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Gaza Marine»

Array

Η Αίγυπτος σκοπεύει να αναλάβει την ευθύνη για την ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Γάζα, δήλωσαν Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, κάτι που θα δώσει ώθηση για την παλαιστινιακή οικονομία, η οποία υποφέρει από δυσπραγία, σύμφωνα με το «Reuters».

Εδώ και χρόνια Αίγυπτος και Ισραήλ παράγουν φυσικό αέριο στην αν. Μεσόγειο ωστόσο  το υπεράκτιο κοίτασμα, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τις ακτές της Γάζας, έχει παραμείνει αναξιοποίητο λόγω πολιτικών διαφορών και σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Τελευταίος μεγάλος επενδυτής που ωστόσο αποχώρησε απο το έργο, ήταν το 2018 η πετρελαϊκή εταιρεία “Shell”. Από τότε οι παλαιστινιακές εταιρίες που κατέχουν το 55% των μετοχών αναζητούσαν νέα ξένη ομάδα που θα αναλάμβανε την ευθύνη του κοιτάσματος.

Αξιωματούχος των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών είπε στο Reuters στο Κάιρο ότι η EGAS θα εργαστεί σε συνεργασία με τις παλαιστινιακές αρχές για την ανάπτυξη του θαλάσσιου πεδίου της Γάζας. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι το Κάιρο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για περίπου δύο μήνες με το Ισραήλ και είναι πιθανό να πρέπει να συμφωνήσει με το έργο. Αν και στο παρελθόν είχε συμφωνήσει . 

Σημειώνεται ότι η κρατική Αιγυπτιακή Εταιρεία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου (EGAS) ξεκίνησε συνομιλίες πέρυσι με το Palestine Investment Fund και την Consolidated Oil and Gas Contractors Company, μια συμμαχία εταιρειών που έχουν άδεια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες με τους Αιγύπτιους είπε ότι «αυτές οι συζητήσεις προχωρούν θετικά και εάν επιτευχθεί λεπτομερής και τελική συμφωνία, θα ανακοινωθεί αφού ληφθούν δεόντως οι επίσημες εγκρίσεις». Ένας άλλος πρόσθεσε ότι, ο ρόλος της Αιγύπτου ως στρατηγικού μεσολαβητή μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ για δεκαετίες κάνει τις συνομιλίες ευκολότερες.

Υπολογίζεται ότι το κοίτασμα της Γάζας Marine αποθηκεύει περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για τη λειτουργία των παλαιστινιακών εδαφών και από αυτό μπορεί να εξαχθεί.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος