Αίγυπτος: Σε απεργία δίψας μετά από επτάμηνη αποχή φαγητού προχώρησε πολιτικός κρατούμενος

Array

Καμία θερμίδα δεν δέχεται πλέον ο πολιτικός κρατούμενος στην Αίγυπτο Αλάα Άμπντελ Φάταχ, που μετά απο επτάμηνη αποχή απο φαγητό, την Κυριακή προχώρησε και σε απεργία δίψας.

Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ καταδικάστηκε στα τέλη του 2021 να εκτίσει ποινή κάθειρξης πέντε ετών για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Είχε φυλακιστεί το 2019.

Μαύρο πρόβατο του καθεστώτος του προέδρου αλ Σίσι, ο κ. Άμπντελ Φάταχ έπαψε να σιτίζεται σχεδόν τελείως από τη 2η Απριλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του: δεν δεχόταν παρά ένα φλιτζάνι τσάι και μια κουταλιά μέλι την ημέρα.

Η αδελφή του , είπε για τον κρατούμενο ότι είναι τρομερά αδυνατισμένος  και πως την τελευταία φορά που τον είδε η μητέρα του, στα μέσα Οκτωβρίου, έμοιαζε με σκελετό» .

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κλίματος θέλουν να επιστήσουν την προσοχή στην τύχη των 60.000 και πλέον φυλακισμένων για λόγους συνείδησης στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της COP27.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έκανε γνωστό πως θέλει να επωφεληθεί από την έναρξη της COP27 στην Αίγυπτο για να συζητήσει την υπόθεσή του με τις αρχές στο Κάιρο.

Για περίπου 72 ώρες το πολύ, κάνει λόγο η Ανιές Καλαμάρ, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στο Κάιρο και προειδοποίησε  πως αν οι αιγυπτιακές αρχές δεν αφήσουν ελεύθερο τον Φατάχ, ο θάνατος του θα βρίσκεται σε όλες τις συζητήσεις στην COP27.

H Αίγυπτος άρχισε να υποδέχεται χθες και θα φιλοξενήσει ως τη 18η Νοεμβρίου τους δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες στην εικοστή έβδομη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) στο Σαρμ ελ Σέιχ.

H αδελφή του κρατουμένου που είναι επίσης Βρετανίδα υπήκοος , όπως και ο αδελφός της, κρούει τον κώδωνα στον Βρετανό πρωθυπουργό, σε δελτίο τύπου που κοινοποίησε, ζητώντας επίσπευση των ενεργειών του.

Πρέπει να «κατανοήσει» πόσο «επείγον» είναι το θέμα: «μετά την COP27, θα είναι πολύ αργά», τόνισε χθες Κυριακή, η Σανάα Σάιφ, αδελφή του κρατουμένου.

Η οικολόγος ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ τους εξέφρασε την αλληλεγγύη της μέσω Twitter.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) επισήμανε πως οι συμμετέχοντες στην COP27 θα παρακολουθούνται στενά.

«Οι αρχές επέβαλαν να εγκατασταθούν μικρόφωνα και κάμερες σε όλα τα ταξί» στο Σαρμ ελ Σέιχ, επισήμανε η ΜΚΟ.

Μια εβδομάδα πριν από την COP27, ακτιβιστές ξεσηκώθηκαν εξαιτίας της σύλληψης, την 31η Οκτωβρίου, του ινδού αγωνιστή για το κλίμα Ατζίτ Ρατζαγκοπάλ.

Καθώς ξεκινούσε συμβολική πορεία από το Κάιρο στο Σαρμ ελ Σέιχ, συνελήφθη και κρατήθηκε για βραχύ χρονικό διάστημα, όπως και δικηγόρος που πήγε να τον υπερασπιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος