Αίγυπτος: Ορκίζεται στη νέα πρωτεύουσα της χώρας ο πρόεδρος Αλ Σίσι για την τρίτη θητεία του

Σύνοψη
  • Ο αλ Σίσι ορκίζεται για τρίτη εξαετή θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας.
  • Στο νέο διοικητικό κέντρο της χώρας θα λάβει χώρα η τελετή ορκωμοσίας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ορκίζεται σήμερα για τρίτη συνεχή θητεία και σύμφωνα με το κυβερνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αλ-Αχράμ η ορκωμοσία θα λάβει χώρα «στα κτίρια του νέου κοινοβουλίου στη διοικητική πρωτεύουσα», που χτίζεται εκ βάθρων ανατολικά του Καΐρου.

Αίγυπτος: Ορκίζεται στη νέα πρωτεύουσα της χώρας ο πρόεδρος Αλ Σίσι για την τρίτη θητεία του
Φώτο Αρχείου – Μακέτα της νέας πρωτεύουσας της Αιγύπτου που χτίζεται κοντά στο Κάιρο (AP Photo/Hassan Ammar)

Ο Ελ Σίσι βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία, με τον 69χρονο ηγέτη να ξεκινά επίσημα τη νέα του εξαετή θητεία αύριο Τετάρτη, τρεις μήνες μετά την επανεκλογή του με 89,6% έναντι τριών εν πολλοίς άγνωστων ανθυποψήφιων, η οποία υποτίθεται ότι θα είναι η τελευταία του, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Ο πρώην αρχηγός του στρατού ανέλαβε την εξουσία αφού ανέτρεψε το 2013 τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι. Το 2018 επανεξελέγη, συγκεντρώνοντας το 97% των ψήφων. Φρόντισε να παρατείνει την προεδρική θητεία από τέσσερα σε έξι χρόνια και τροποποίησε το σύνταγμα ώστε να αυξήσει το όριο των διαδοχικών προεδρικών θητειών από δύο σε τρεις.

Υπό τη διακυβέρνησή του, η Αίγυπτος έχει φυλακίσει χιλιάδες πολιτικούς αντιφρονούντες. Μια προεδρική επιτροπή χάριτος απελευθέρωσε περίπου χίλια άτομα πέρυσι, όμως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι την ίδια περίοδο συνελήφθησαν τρεις ως τέσσερις φορές περισσότεροι.

Η τρίτη θητεία του Ελ Σίσι βρίσκει την Αίγυπτο βυθισμένη σε με μια σοβαρή οικονομική κρίση, ενώ την ίδια στιγμή η περιοχή έχει να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Το πολυπληθέστερο κράτος της Μέσης Ανατολής βρίσκεται αντιμέτωπο με τεράστιες οικονομικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την εγχώρια παραγωγή που αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χώρας και την έλλειψη συναλλάγματος που δυσχεραίνει το εξωτερικό εμπόριο.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 η χώρα επωφελήθηκε από εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων: 35 δισεκατομμύρια προήλθαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ακολούθησε μια αύξηση πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα αρχικό δάνειο τριών δισεκατομμυρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι υποστηρικτές του Ελ-Σίσι ισχυρίζονται ότι αυτή η ροή συναλλάγματος θα αναζωογονήσει την οικονομία, ωστόσο πολλοί αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του σημαντικού ρόλου του στρατού και της κυβέρνησης στην οικονομία.

Πηγή: Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος