Αίγυπτος: Εγκρίθηκε η κατασκευή της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Ελ-Νταμπάα

Η Αίγυπτος συμφώνησε  χθες Τετάρτη 26/6,  να χορηγήσει άδεια για την κατασκευή της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στην Ελ-Νταμπάα (EL- Dabaa ), στα βορειοδυτικά της χώρας. Για  την υλοποίηση  της κατασκευής η Αίγυπτος συνεργάζεται με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Sky News Arabia, η Αιγυπτιακή Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής και Ραδιολογίας συμφώνησε, στη συνάντησή της, την Τετάρτη, να χορηγήσει άδεια για την εγκατάσταση της πρώτης μονάδας στον πυρηνικό σταθμό EL-Dabaa, αφού προηγουμένως είχε  αίτημα για λήψη άδειας  για την πρώτη και τη δεύτερη μονάδα τον Ιανουάριο του 2019.

Μέσα σε δύο χρόνια, η Αρχή Πυρηνικών Σταθμών ολοκλήρωσε τις διαδικασίες της, υποβάλλοντας την αρχική έκθεση ανάλυσης ασφάλειας για την πρώτη και τη δεύτερη μονάδα, από τον Ιανουάριο του 2021 έως τα τέλη Ιουνίου του ίδιου έτους.

Το 2015, η Αίγυπτος και η Ρωσία συμφώνησαν να κατασκευάσουν τον πυρηνικό σταθμό El-Dabaa, ο οποίος αποτελείται από 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ, με κόστος 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατασκευάζοντας πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, η Αίγυπτος στοχεύει να παράγει περίπου το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από αυτούς τους σταθμούς.

Η Αρχή Πυρηνικού και Ραδιολογικού Ελέγχου δήλωσε ότι έχουν ληφθεί  τα απαραίτητα μέτρα για τα μέγιστα επίπεδα  ασφάλειας  στο πυρηνικό έργο El-Dabaa, σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα.

Η Αρχή τονίζει επίσης ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επανεξέτασης και της επιθεώρησης, «επαληθεύτηκε η ασφάλεια της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού El-Dabaa και δεν αποδείχθηκαν κίνδυνοι για τον άνθρωπο, το περιβάλλον ή την ιδιοκτησία».

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος