Αίγυπτος – COP27: Άγονες προσπάθειες για το κλίμα – Εκτός προσχεδίου συμφωνίας το ταμείο «απωλειών και ζημιών»

Με την προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς τα κράτη μέλη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παραδώσουν μια ισχυρή συμφωνία χωρίς όμως αυτή να προβάλει στον ορίζοντα φαίνεται πως ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Συνόδου του ΟΗΕ (COP27) για το κλίμα στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον Γκουτέρες οι διαπραγματεύσεις είναι σε κρίσιμο σημείο για να επιτευχθεί αποτέλεσμα ωστόσο συμμετέχοντες και παρατηρητές κάνουν λόγο για μικρή πρόοδο επί της ουσίας σε σχέση με την προηγούμενη σύνοδο της Γλασκώβης.

Το συνέδριο διάρκειας δύο εβδομάδων στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ ήταν μια δοκιμασία για την παγκόσμιας βούληση σε σχέση με την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης εν μέσω σειράς κρίσεων που ταλανίζουν τα κράτη ανά τον πλανήτη, από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, μέχρι το υψηλό καταναλωτικό κόστος.

«Οι παγκόσμιες εκπομπές είναι στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία – και ανεβαίνουν. Οι κλιματικές επιπτώσεις εξαντλούν τις οικονομίες και κοινωνίες – και αναπτυσσόμενες. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε – και εμείς έχουμ τα εργαλεία και τους πόρους για να τα καταφέρουμε», είπε ο Γκουτέρες διάσκεψη.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σχέδιο της συμφωνίας στην οποία οι αντιπρόσωποι στη σύνοδο κορυφής COP27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ ελπίζουν να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες.

Αίγυπτος – COP27: Άγονες προσπάθειες για το κλίμα – Εκτός προσχεδίου συμφωνίας το ταμείο «απωλειών και ζημιών»
(AP Photo/Nardus Engelbrecht)

Το κείμενο δεν περιλαμβάνει την προτεινόμενη λύση σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα της συνόδου, τις οικονομικές ρυθμίσεις για «απώλειες και ζημιές», που θα παράσχουν κεφάλαια σε αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν από καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αντίθετα αναφέρει πως οι αντιπρόσωποι εξακολουθούν να επιδιώκουν μια συναίνεση στο ζήτημα αυτό, το οποίο περιελήφθη για πρώτη φορά στην επίσημη ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής – κάτι που θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος σε ένα θέμα που διχάζει εδώ και καιρό της ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έκτοτε ωστόσο οι συνομιλίες για το τι πρέπει να γίνει δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσε μια πρόταση με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο. Το σχέδιο κειμένου, στο οποίο περιλαμβάνεται αναφορά πως εκπονήθηκε στις 03:30 π.μ., κάτι που αντανακλά την ένταση των τελικών διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνονται σημεία – κλειδιά της περυσινής συμφωνίας COP26 στη Γλασκώβη και της συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό της ανόδου των θερμοκρασιών στον πλανήτη.

Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται πως η διάσκεψη «υπογραμμίζει και πάλι τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Τα πλούσια κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αντιταχθεί στη δημιουργία ταμείου ζημιών, υπό το φόβο ότι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε τεράστια ευθύνη για τη συμβολή τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι φτωχές χώρες ήδη επέκριναν την έλλειψη φιλοδοξιών του προσχεδίου καθώς δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη τους για χρήματα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ζημιές.
Στην ομιλία του, ο Γκουτέρες είπε ότι ελπίζει να δει τους διαπραγματευτές να γεφυρώνουν τις διαφορές τους με τρόπο που να αντανακλά τον επείγοντα χαρακτήρα, την κλίμακα και το τεράστιο μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το μέγεθος των απωλειών και των ζημιών που βλέπουμε γύρω μας την υδρόγειο», είπε. «Ο κόσμος καίγεται και πνίγεται μπροστά στα μάτια μας» είπε και πρόσθεσε ότι ήθελε να δει τις χώρες να δεσμεύονται να κάνουν περισσότερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος