Αγκάλιασε μια συνάδελφο χωρίς την συναίνεση της, τον μήνυσε και πήρε τεράστια χρηματική αποζημίωση στο δικαστήριο

Η γυναίκα που παρενοχλήθηκε από συναδέλφους της στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της εταιρείας της έλαβε αποζημίωση 21530 ευρώ

Η 60χρονη Shirley Lyons εργάστηκε ως σχεδιάστρια/σύμβουλος πωλήσεων στην Starplan στο Portadown της Βόρειας Ιρλανδίας από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2018. Οι καταγγελίες της κ. Lyons για σεξουαλική παρενόχληση και θυματοποίηση έγιναν εν μέρει δεκτές.

Η επιτροπή του δικαστηρίου έκρινε ότι ο ισχυρισμός της για άδικη απόλυση ήταν βάσιμος, αλλά οι μικρότεροι ισχυρισμοί δεν έγιναν δεκτοί. Η υπόθεσή της έγινε δεκτή από την Επιτροπή Ισότητας. Το Δικαστήριο ενημερώθηκε ότι η κ. Lyons είχε καλή σχέση εργασίας με τους συναδέλφους της.

Ήταν η μόνη γυναίκα εργαζόμενη, μαζί με έξι άνδρες, που συμμετείχε στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της εταιρείας στο σαλόνι της Starplan στο Portadown στις 16 Δεκεμβρίου 2017. Η κ. Lyons δήλωσε ότι όταν το πάρτι μεταφέρθηκε στο εστιατόριο, δέχθηκε ανεπιθύμητη σεξουαλική μεταχείριση.

Άγγιξε μια συνάδελφο χωρίς τη συγκατάθεσή της

Το δικαστήριο πληροφορήθηκε ότι ένας από τους συναδέλφους της έκανε σχόλια για το στήθος και το ντεκολτέ της κ. Lyons και επιπλέον, την αγκάλιασε από πίσω χωρίς τη συγκατάθεσή της. Της πρότεινε επίσης ότι μπορεί να έχουν σχέση και της άγγιξε τον πισινό στο εστιατόριο.

Το δικαστήριο «ικανοποιήθηκε ότι τα θέματα αυτά αφορούσαν τόσο λεκτική όσο και σωματική συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης». Το δικαστήριο πληροφορήθηκε ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2017, η κ. Lyons ανέφερε στον προϊστάμενό της ότι είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από έναν άνδρα συνάδελφο. Επτά ημέρες αργότερα, υπέβαλε επίσημη γραπτή καταγγελία.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο δέχθηκε επίσης τους πολυάριθμους ισχυρισμούς της κας Lyons ότι μετά τη συνημμένη καταγγελία της βίωσε παρενόχληση από τρεις συναδέλφους της.

Η επιτροπή ανέφερε ότι αυτό περιελάμβανε την αγνόηση της ύπαρξής της στο χώρο εργασίας, καθώς και την πλήρη απομάκρυνσή της, καθώς και την απειλή ότι θα την «καταστρέψουν», χρησιμοποιώντας εκφοβιστική και υβριστική γλώσσα και κακή συμπεριφορά εναντίον της.

Παραιτήθηκε από φόβο

Η κ. Lyons παραιτήθηκε από την εταιρεία τον Απρίλιο του 2018. Η υπόθεση εκδικάστηκε το 2018 και της επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 18.857 λιρών Αγγλίας – (21530 ευρώ).

Χαίρομαι που η υπόθεση τελείωσε, άσκησε μεγάλη πίεση σε εμένα και την οικογένειά μου και είμαι ευγνώμων για την υποστήριξή τους. Χαίρομαι επίσης που το δικαστήριο συμφώνησε να άρει την εντολή ανωνυμίας, είναι σημαντικό για μένα να είμαι ελεύθερος να μιλήσω για εκείνη τη νύχτα και για το τι συνέβη μετά, είπε, συνεχίζοντας να περιγράφει το ατυχές γεγονός.

«Δεν ήθελα να μου χαλάσει το βράδυ, αλλά…»

«Ήμασταν σε μια νυχτερινή έξοδο, κάτι που είχαμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια χωρίς περιστατικά, οπότε εξεπλάγην και αναστατώθηκα από αυτό που συνέβη. Στην αρχή ήμουν αποφασισμένη να μην αφήσω να μου χαλάσει τη βραδιά και έκανα ό,τι μπορούσα για να ξεκαθαρίσω ότι είχα βαρεθεί αυτή τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά τελικά ήταν μια πολύ άσχημη εμπειρία».

Τι συνέβη αργότερα – ήταν ακόμα χειρότερο

Ο χώρος εργασίας μου δεν ήταν πλέον ασφαλής για μένα και ήμουν σωματικά άρρωστη όταν πήγαινα στη δουλειά το πρωί. Αντεπιτέθηκα σε συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν σε κανέναν εργασιακό χώρο και στον προϊστάμενό μου, ενώ ο εργοδότης μου απέτυχε πλήρως να με προστατεύσει είτε από την παρενόχληση είτε από την επακόλουθη θυματοποίηση.

Η Geraldine McGee, Επικεφαλής Επίτροπος της Επιτροπής Ισότητας, δήλωσε: «Τα εταιρικά πάρτι και οι εκδρομές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο επιβράβευσης, αναγνώρισης και δημιουργίας ομάδας. Όμως, όπως και σε κάθε άλλο τομέα εργασίας, οι εργοδότες πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι ασφαλείς και ότι η αξιοπρέπειά τους είναι σεβαστή, και αν αυτό δεν συμβαίνει και το προσωπικό έχει λόγο να διαμαρτυρηθεί, πρέπει να προστατεύεται από την επακόλουθη θυματοποίηση και καταπίεση».

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος