Αγγλία -Ουαλία: Σημαντικές μεταβολές του πληθυσμού ως προς το χρώμα, το θρήσκευμα και τη γλώσσα

Array

Η Αγγλία και η Ουαλία συνέχισαν να βλέπουν μείωση στο ποσοστό του πληθυσμού που αναγνωρίζεται ως λευκός, και λιγότερο από το μισό του πληθυσμού τους αναγνωρίζεται πλέον ως χριστιανός. Επίσης, το ποσοστό όσων μιλούν κυρίως αγγλικά έχει μειωθεί και άλλες γλώσσες ακούγονται όλο και περισσότερο συμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021.

Το νέο πάζλ της διαφοροποίησης του πληθυσμού δημοσιεύτηκε την Τρίτη και όπως μεταδίδει το Reuters, για πρώτη φορά λιγότερο από το μισό του πληθυσμού της Αγγλίας και της Ουαλίας δηλώνει χριστιανός σημειώνοντας πτώση 13,1% σε σύγκριση με το 2011.

Η στήλη “χωρίς θρησκεία” κατέλαβε τη δεύτερη θέση (37,2%, αύξηση 12 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ το 6,5% (3,9 εκατομμύρια άνθρωποι) δήλωσαν ότι ήταν μουσουλμάνοι, έναντι 4,9% το 2011 και 1,7% ινδουιστές, έναντι 1,5% πριν από δέκα χρόνια.

Το Λονδίνο συνεχίζει να έχει τη μεγαλύτερη θρησκευτική ποικιλομορφία, με μόνο το ένα τέταρτο (25,3%) των κατοίκων του να αναγνωρίζονται ως χριστιανοί.
Ο Αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, ένας από τους πνευματικούς ηγέτες της Αγγλικανικής Εκκλησίας, εκτίμησε ότι «η εποχή κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αυτομάτως ταυτίζονται ως χριστιανοί είναι πίσω μας, αλλά άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι ίδιοι άνθρωποι αναζητούν πνευματική αλήθεια και σοφία και αξίες να ακολουθήσουν στη ζωή τους».

Άλλα αποτελέσματα απογραφής που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείχνουν μια διαφοροποίηση του πληθυσμού στην Αγγλία και την Ουαλία που σε συντριπτική πλειοψηφία αναγνωρίζονται ως λευκοί (81,7% το 2021, έναντι 86% το 2011). Μέσα σε αυτήν την ομάδα, το 74,4% «προσδιορίζεται ως Άγγλος, Ουαλός, Σκωτσέζος, Βορειοϊρλανδός ή Βρετανός, σε συνεχή πτώση από το 2011 (80,5%) και το 2001 (87,5%).

Η δεύτερη εθνοτική ομάδα ανασυντάσσει τους Ασιάτες – όρος που στο Ηνωμένο Βασίλειο προσδιορίζει κυρίως τους πληθυσμούς που προέρχονται από την ινδική υποήπειρο – Βρετανοί Ασιάτες ή Ουαλοί Ασιάτες, που αντιπροσωπεύουν το 9,3% του πληθυσμού και οι οποίοι γνώρισαν τη σημαντικότερη ανάπτυξη (έναντι 7,5 % το 2011). Κατά σειρά αριθμητικής σημασίας, αυτή η ομάδα αποτελείται από άτομα που έχουν ινδική, πακιστανική, «άλλη ασιατική», βεγγαλική, κινεζική καταγωγή.

Οι πληθυσμοί «μαύρων, μαύρων Βρετανών, μαύρων Ουαλών, Καραϊβικών ή Αφρικανών» έχουν φτάσει το 4%, έναντι 3,3% πριν από δέκα χρόνια.

Επίσης, το 10,1% των νοικοκυριών στην Αγγλία και την Ουαλία δήλωσαν ότι ανήκουν σε δύο ή περισσότερες διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Ερωτήσεις σχετικά με τις εθνοτικές ομάδες είχαν εισαχθεί το 1991 στην απογραφή.

Όσον αφορά τις γλώσσες, το 91,1% των απλών κατοίκων ηλικίας τριών και άνω μιλούσε κυρίως αγγλικά το 2021 – αγγλικά ή ουαλικά στην Ουαλία – σε σύγκριση με 92,3% πριν από δέκα χρόνια. Άλλες πιο σύγχρονες κύριες γλώσσες είναι στην Αγγλία και την Ουαλία, τα πολωνικά, τα ρουμανικά ,punjab και urdu.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος