Αυστραλία: Απαλλαγή από το βρετανικό στέμμα ζητά η πολιτική ηγεσία της χώρας

Με αφορμή τον εορτασμό της Australia day, της Εθνικής Εορτής της Αυστραλίας,  κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας επαναφέρουν δημοσίως ένα ζήτημα κομβικό για το μέλλον της:

Με κοινή διακήρυξη που υπογράφουν οι Πολιτειακοί ηγέτες των Αυστραλιανών Πολιτειών –εκτός της δυτικής Αυστραλίας– και με τη στήριξη του Ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Malcolm Turnbull αλλά και του αρχηγού της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης Bill Sorten ζητούν να γίνει  συνταγματική αναθεώρηση και να τεθεί επικεφαλής της χώρας Αυστραλός, αντί για τη βασίλισσα του βρετανικού θρόνου.
Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και την οριστική αποκοπή της Αυστραλίας από τη βρετανική κηδεμονία, εφόσον αρχηγός του κράτους θεωρείται η βασίλισσα Ελισάβετ.

Αυστραλία: Απαλλαγή από το βρετανικό στέμμα ζητά η πολιτική ηγεσία της χώρας

Σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση του αιτήματος ο εκπρόσωπος του Australian Republican Movement (της Κίνησης για τη Κοινοβουλευτική Αυστραλία) Peter FitzSimons τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ποτέ πριν τα Αστέρια του Σταυρού του Νότου δεν ήταν τόσο ευθυγραμμισμένα στο κοινό αίτημα, για μια νέα Δημοκρατική εποχή για τη χώρα. Δε θέλουμε η αλλαγή να έρθει μετά τον θάνατο της βασίλισσας. Επιθυμούμε αυτό να συμβεί όσο είναι αρκετά νέα για να ταξιδέψει στην Αυστραλία, να την ευχαριστήσουμε -δίχως υποκλίσεις- για όσα προσέφερε στη χώρα, και να συνεχίσουμε το δρόμο μας».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των φιλομοναρχικών (Australian Monarchist League) Philip Benwell υποστήριξε πως το υπάρχον Σύνταγμα «βασίζεται στο Στέμμα το οποίο πάντα εκπροσωπεί το λαό».

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ/ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος