Αφρική: Οι χώρες που αντιμετωπίζουν χολέρα δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικής αναφέρει ότι οι χώρες με θανατηφόρα κρούσματα χολέρας στην αφρικάνικη ήπειρο δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε εμβόλια, εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης εφοδιασμού.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικής αναφέρει ότι οι χώρες με θανατηφόρα κρούσματα χολέρας στην αφρικάνικη ήπειρο δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε εμβόλια, εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης εφοδιασμού.

Ο διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Ahmed Ogwell, είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι ο οργανισμός συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη συμμαχία εμβολίων GAVI για τους τρόπους λήψης περισσότερων δόσεων.
Επίσης είπε ότι συνεργάζονται με δύο τοπικούς κατασκευαστές για να δουν εάν οι εγκαταστάσεις τους μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή εμβολίων κατά της χολέρας.

Ο Π.Ο.Υ και οι εταίροι του, συνέστησαν τον Οκτώβριο στις χώρες να στραφούν προσωρινά στη χρήση μιας δόσης του εμβολίου κατά της χολέρας αντί για τις δύο απαιτούμενες, λόγω ελλείψεων εφοδιασμού καθώς τα κρούσματα της νόσου που μεταδίδεται από το νερό αυξάνονται παγκοσμίως.
Επίσης τόνισαν ότι μία δόση του εμβολίου ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των επιδημιών «αν και τα στοιχεία για την ακριβή διάρκεια προστασίας είναι περιορισμένα» και αποδεικνύετε ότι είναι χαμηλότερη στα παιδιά.

Ο Π.Ο.Υ σημείωσε ότι η Αϊτή και η Συρία αγωνίζονται επίσης να περιορίσουν μεγάλα κρούσματα χολέρας στις χώρες τους. Eν τω μεταξύ, ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς διαχειρίζονται ένα απόθεμα εμβολίων κατά της χολέρας που διανέμονται δωρεάν σε χώρες που τα χρειάζονται.
Το Μαλάουι στη νότια Αφρική έχει καταγράψει 3.577 νέα κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 111 θανάτων την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ο Ogwell.
Από τις αρχές του 2023, σε πέντε αφρικανικές χώρες έχουν καταγραφεί 27.300 νέα κρούσματα χολέρας και 687 θάνατοι, τόνισε.
Απο την πλευρά του ο Π.Ο.Υ τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει πιο συχνές τις επιδημίες χολέρας, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια μπορούν να αναπαραχθούν πιο γρήγορα σε ζεστό νερό.

Πηγή: Top Albania Radio
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος