Αφρική: Επτά πραξικοπήματα σε τρία χρόνια – Ο Νίγηρας και η Γκαμπόν ακολούθησαν τη μακρά παράδοση στρατιωτικών εξεγέρσεων

Ο στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά είναι ο νέος ηγέτης της Γκαμπόν. Άλλο ένα πραξικόπημα, δηλαδή η ανατροπή της εκλεγμένης ηγεσίας από τον στρατό, σημειώθηκε σε μια άλλη πρώην γαλλική αποικία στην Αφρική.

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου ο Πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ συνελήφθη όμηρος από τη δική του προεδρική φρουρά, ο στρατός της Γκαμπόν κατέλαβε την εξουσία από τον εκλεγμένο ηγέτη Αλί Μπόνγκο και τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Έτσι, ο Νίγηρας και η Γκαμπόν εντάχθηκαν στις χώρες όπου μια σειρά πραξικοπημάτων έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική, μια από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου.

Αν και ο συνολικός αριθμός απόπειρων πραξικοπημάτων στην Αφρική ήταν υψηλός, μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας διαφόρων χωρών -μεταξύ του 1960 και της δεκαετίας του 1990, ο μέσος όρος ήταν τέσσερα πραξικοπήματα ετησίως το διάστημα. Αριθμός που μειώθηκε από το 2000. Η ιστορία θα δείξει εάν τα πραξικοπήματα θα επανέλθουν την πολιτική σκηνή των αφρικανικών κρατών.

Κείμενο: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος