Αφρική: Εκατοντάδες νεκροί μετά το ξέσπασμα της χολέρας στο Μαλάουι-Aναβάλλεται η επαναλειτουργία των σχολείων

Οι αρχές στο Μαλάουι της Αφρικής ανέστειλαν το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δύο μεγάλες πόλεις μετά το ξέσπασμα της χολέρας που μέχρι στιγμής έχουν χάσει την ζωή τους 595 άνθρωποι. Τα σχολεία στην πρωτεύουσα Λιλόνγκουε (Lilongwe) και τα εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες μετά τις διακοπές.

Το ξέσπασμα της χολέρας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, αλλά εξαπλώθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. 19 άνθρωποι πέθαναν μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η χολέρα μεταδίδετε με την κατανάλωση τροφής ή πόσιμου νερού μολυσμένου με το βακτήριο Vibrio cholerae. Μπορεί να επηρεάσει παιδιά και ενήλικες, προκαλώντας σοβαρή διάρροια και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Οι υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι η έναρξη της περιόδου των βροχών θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση καθώς τα νερά των πλημμυρών αναμεμειγμένα με τα σκουπίδια μολύνουν τις πηγές νερού. Η έλλειψη κατάλληλης αποχέτευσης και στις δύο πόλεις είναι επίσης ένας παράγοντας.

Η εξάπλωση της χολέρας είναι σχεδόν και στις 28 περιφέρειες του Μαλάουι.

Το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων αναφέρει ότι ανησυχεί για την αύξηση των θανάτων από χολέρα στο Μαλάουι, κάτι που αποδίδει σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας (2/1) έχει εξοργίσει ορισμένους γονείς που λένε ότι τα παιδιά τους ήταν ήδη καθ’ οδόν για το σχολείο, το οποίο έπρεπε να ανοίξει ξανά την Τρίτη (3/1).

Η υπουργός Υγείας Khumbize Chiponda είπε ότι η κυβέρνηση λυπάται για οποιαδήποτε ταλαιπωρία και ότι οι καθυστερημένες συμβουλές ελήφθησαν μόνο για το συμφέρον της ασφάλειας των μαθητών.

Επίσης τόνισε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αλλά θα δοθούν περαιτέρω συμβουλές.

Πηγή:Top Albania Radio 

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος