Άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο Καραμπαχ μέσω Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Οχήματα, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, εισήλθαν σήμερα στον αποσχισθέντα αζερινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από μια συμφωνία ανάμεσα στους αρμένιους κατοίκους του και τις αζερινές αρχές, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν σ’ ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Εξασφαλίσθηκε η ταυτόχρονη διέλευση οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού» μέσω του διαδρόμου του Λατσίν, μοναδικής οδού που συνδέει την Αρμενία με αυτό το διαφιλονικούμενο έδαφος, και μέσω της οδού του Αγντάμ, η οποία το συνδέει με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ο Χικμέτ Χαζίεφ, σύμβουλος του αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε σε ανακοίνωση πως, χάρη σε «μια συναίνεση για ανθρωπιστικούς λόγους μεταξύ αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις», η ΔΕΕΣ «μεταφέρει αλεύρι και ουσιώδη ιατρικά προϊόντα» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω αυτών των δύο οδών.

Οι κάτοικοι του θυλάκου «έχουν επειγόντως ανάγκη μια βιώσιμη χορήγηση βοήθειας μέσω τακτικών ανθρωπιστικών παραδόσεων», ανέφερε η Αριάν Μπάουερ, περιφερειακή διευθύντρια της ΔΕΕΣ για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Μπάουερ, η συναίνεση, που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Μπακού και τους αυτονομιστές, επέτρεψε στις ομάδες της ΔΕΕΣ «να επαναλάβουν αυτό το ζωτικής σημασίας έργο».

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αποκλείοντας στα τέλη του 2022 τον διάδρομο του Λατσίν, προκαλώντας τακτικές εντάσεις και φόβους για ένα νέο πόλεμο.

Το Μπακού απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να λάβει την απαραίτητη βοήθεια μέσω του Αζερμπαϊτζάν και ότι οι αυτονομιστικές αρχές απέρριψαν την πρότασή του να ανοίξουν ταυτοχρόνως ο διάδρομος του Λατσίν και η οδός του Αγντάμ.

Χθες, Κυριακή, οι αρχές του αποσχισθέντα θύλακα ανακοίνωσαν ωστόσο πως δέχονται να επιτρέψουν «τις ταυτόχρονες παραδόσεις» ανθρωπιστικής βοήθειας από τις δύο οδούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει να ανοίξουν και πάλι ο διάδρομος του Λατσίν και η οδός του Αγντάμ, καθώς το Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιμετωπίζει ελλείψεις φαρμάκων και τροφίμων.

Αυτή η κρίση που δεν λέει να τελειώσει και η ανάπτυξη από το Μπακού ένοπλων δυνάμεων κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία έχουν προκαλέσει φόβους για μια νέα σύγκρουση.

Μετά τον τελευταίο πόλεμο, το φθινόπωρο του 2020, με τον οποίο η Αρμενία έχασε εδάφη που ήλεγχε από τα χρόνια του 1990, οι δύο εμπόλεμοι δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης, παρά τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος