Αφγανιστάν: Το Ιταλικό ΥπΕξ συζητά με ΜΚΟ την αντιμετώπιση της κρίσης — Πυξίδα τα δικαιώματα των γυναικών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, κας Marina Sereni, και των κοινωνικών οργανώσεων που ασχολούνται ενεργά στο επίκαιρο θέμα του Αφγανιστάν, με τίτλο “Τραπέζι συντονισμού με τις κοινωνικές οργανώσεις για το θέμα Αφγανιστάν”. Ακολούθησε συνέντευξη τύπου, όπου παρευρέθη και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής.

Η Υφυπουργός Sereni εξήγησε πως πρόκειται για την πρώτη διάσκεψη ύστερα από αυτή όπου συμμετείχε ο ΥπΕξ Di Maio, στις 25 Αυγούστου. Στη συνάντηση συναντήθηκαν επίσης εκπρόσωποι των ΜΚΟ που ενεργούν στο Αφγανιστάν και που γνωρίζουν καλά την επί τόπου κατάσταση της ευρύτερης περιοχής, αλλά και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Άμυνας και Κοινωνικών Πολιτικών της Ιταλίας.

«Δεν πρόκειται για ‘Τραπέζι’ μικρής διάρκειας» τόνισε η Υφυπουργός «πρόκειται για ένα ‘Τραπέζι’ μεσαίας και μεγάλης διάρκειας ώστε να υποστηριχθούν οι Αφγανοί όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και όπου και αν βρίσκονται».

Η Υφυπουργός Sereni υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους πως ο Υπουργός Di Maio ταξίδεψε πριν από λίγες μέρες στα κράτη που συνορεύουν με το Αφγανιστάν για να δει από κοντά την κατάσταση, και τόνισε πως η Ιταλία «δεν θέλει να χάσει 20 χρόνια σχέσεων μεταξύ της Ιταλικής κοινωνίας και του Αφγανικού λαού».

Το Ιταλικό ΥπΕξ σχεδιάζει «γρήγορες και αποτελεσματικές δράσεις μέσω του ΟΗΕ, και επί τόπου μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά εξετάζουμε πως εξελίσσεται η κατάσταση όσον αφορά τον σεβασμό των γυναικών και του πληθυσμού». Στόχος του ΥπΕξ είναι η χορήγηση έμπρακτης και υλικής βοήθειας, με την παροχή φαρμάκων αλλά και «λύσεις κατοικίας» ενόψει του χειμώνα.

«Η παρουσία του ΟΗΕ αποτελεί την κύρια διαφορά σε σχέση με την κατάσταση της δεκαετίας του ‘90» δήλωσε η Υφυπουργός, η οποία τόνισε πως «η προσοχή στα δικαιώματα των γυναικών θα αποτελέσει προτεραιότητα στα πλαίσια των βοηθειών, αλλά και ουσιαστική πυξίδα» σχετικά με τις κινήσεις του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημαντική η αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο μέχρι στιγμής φαίνεται να βρίσκεται «υπό έλεγχο» αλλά όπως είπε η Υφυπουργός, σύμφωνα με το ΟΗΕ η κατάσταση μπορεί να αλλάξει «τις επόμενες μέρες ή και μήνες». 

Η Ιταλική στρατηγική για το μεταναστευτικό κινείται σε διάφορα μέτωπα:

        Στοχευμένες δράσεις στις συνορεύουσες χώρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφγανών

        Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την μετανάστευση των πιο ευάλωτων κατηγοριών και των ανθρώπων που έχουν στενές σχέσεις με την Ιταλία

        Επιμήκυνση των Ευρωπαϊκών πόρων (ονόματι FAMI) για την ενσωμάτωση των Αφγανών

        Ειδικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για φοιτητές και φοιτήτριες πανεπιστημίων, μαζί με το ΥπΕξ και το Υπουργείο Πανεπιστημίου ώστε να φιλοξενηθούν όσοι και όσες θελήσουν να σπουδάσουν στην Ιταλία. 

Σε αυτό το τελευταίο θέμα επικεντρώθηκε και σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Η Υφυπουργός τόνισε πως σίγουρα η κατάσταση θα είναι σχετικά ευκολότερη για όσους φοιτητές έχουν ήδη γραφτεί σε Ιταλικά πανεπιστήμια, και μελετάται μια ευρεία γκάμα ενεργειών, όπως στοχευμένες υποτροφίες για την ενσωμάτωση των φοιτητών. Αλλά τόνισε πως, οι συνθήκες ασφάλειας στο Αφγανιστάν δεν φαίνεται να είναι ακόμη αρκετές, και έτσι οι πτήσεις ενδεχομένως να προγραμματιστούν από γειτονικές χώρες. 

Σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους, η Υφυπουργός μίλησε για 150 εκατομμύρια Ευρώ που θα διατεθούν για τον φάκελο Αφγανιστάν και τα οποία προέρχονται από ταμείο για την εκπαίδευση των Δυνάμεων Ειρήνης.

Κατόπιν δημοσιογραφικής ερώτησης, η Υφυπουργός εξήγησε πως δεν γνωρίζει ακόμη πότε θα ξανανοίξει η Ιταλική πρεσβεία στη Doha, αν και το θέμα είναι υπό συζήτηση από τους Ευρωπαίους ΥπΕξ. 

Επίσης, η Υφυπουργός Sereni δεν μπόρεσε να απαντήσει με ακρίβεια σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, αλλά διευκρίνισε πως αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός πως χθες πραγματοποιήθηκε πτήση από το Κατάρ προς τις ΗΠΑ και πως η Ιταλία εξετάζει πτήσεις από γείτονες (με το Αφγανιστάν) χώρες, εφόσον δεν υπάρχει καμία εγγύηση για ασφαλείς πτήσεις από την Καμπούλ.

Τέλος, η Υφυπουργός Sereni έκλεισε λέγοντας πως είναι ευχαριστημένη από την πολυμερή συνάντηση, εφόσον από τις ΜΚΟ ήρθαν έμπρακτες συνεισφορές και χρήσιμες οδηγίες και πως «επικρατεί μετρημένη αισιοδοξία εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης που θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος