Στο Πακιστάν θα συναντήσει αύριο τους Ταλιμπάν ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ

Με τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν,  Άμιρ Χαν Μουτάκι, όπως και με διπλωμάτες από την Κίνα και τη Ρωσία αναμένεται  να συναντηθεί  την Πέμπτη  ο νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Τόμας Γουέστ  Οι συναντήσεις  θα πραγματοποιηθούν στο Ισλαμαμπάντ  του Πακιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα Πακιστανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Γουέστ στην περιοχή μετά τον διορισμό του τον Οκτώβριο στη θέση του Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Ο Γουέστ αναμένεται να μεταβεί επίσης στη Ρωσία και την Ινδία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, μαζί με τους εταίρους τους, να  διευκρινίζουν τα όσα αναμένουν από τους Ταλιμπάν ,όπως και από οποιαδήποτε κυβέρνηση στο Αφγανιστάν..

Πακιστανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η συνάντηση στο Ισλαμαμπάντ, έχει αρχικά στόχο “να βρεθούν μέσα ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν” και να προωθηθεί η διεύρυνση της αφγανικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων πέραν των Ταλιμπάν.

Ο Γουέστ, που βρισκόταν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για το Αφγανιστάν με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι οι Ταλιμπάν τάχθηκαν “απολύτως ξεκάθαρα” υπέρ της επιστροφής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα τους, της εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το εξωτερικό και της άρσης των διεθνών κυρώσεων εναντίον τους.

Παράλληλα ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις του αφγανικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί “οι Ταλιμπάν να πετύχουν” έναντι αυτών των βίαιων αντιπάλων τους.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Ινδία δεν προβλέπεται να συμμετάσχει σε μια περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν, στην οποία θα λάβουν μέρος σήμερα η Ρωσία, το Ιράν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος