Αφγανιστάν: Παγκόσμια ανησυχία υπό τον φόβο για προσφυγικό κύμα — Τεταμένη η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (video)

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τον φόβο για προσφυγικό κύμα να εντείνεται, ενώ παραμένει ο προβληματισμός για πιθανή δημιουργία θύλακα τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάϊντεν στήριξε αμετάκλητα στο διάγγελμα του την απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι επιδιώκουν τον πολιτικό διάλογο. «Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να τερματίσω τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τους δώσαμε κάθε ευκαιρία να καθορίσουν το μέλλον τους. Δεν μπορούσαμε να τους παράσχουμε τη θέληση να παλέψουν για αυτό το μέλλον» τόνισε.

Έριξε τις ευθύνες για το χάος που επικρατεί στη χώρα στον Αφγανό Πρόεδρο Γκάνι. Σύμφωνα με αναφορές, ήταν εκείνος που διέλυσε κάθε ευκαιρία για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων με τη φυγή του. «Προέτρεψα στη διπλωματία, να αναζητήσει πολιτική διευθέτηση με τους Ταλιμπάν. Αυτή η συμβουλή απορρίφθηκε κατηγορηματικά. Ο κ. Γάνι επέμενε ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πολεμήσουν, αλλά προφανώς έκανε λάθος», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για την έλευση των Ταλιμπάν. «Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν ότι κανείς δεν θα πειράξει ούτε μια τρίχα από τα κεφάλια των Ρώσων διπλωματών», τονίζει ο πρέσβης της Ρωσίας στο Αφγανιστάν Ντμίτρι Ζιρνόφ.

Ο δε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας διοργανώνει τηλεδιάσκεψη των G7 για την κρίση.

«Η επιστροφή της σταθερότητας θα γίνει μόνο μέσω πολιτικής και διπλωματικής δράσης,
την οποία πρέπει να καθορίσουμε τις επόμενες ημέρες. Το Αφγανιστάν δεν μπορεί να γίνει ξανά το καταφύγιο της τρομοκρατίας όπως ήταν», υπογραμμίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν υπόσχονται αμνηστία σε όλο το Αφγανιστάν και προέτρεψαν τις γυναίκες να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή τους. «Το ισλαμικό εμιράτο δεν θέλει οι γυναίκες να είναι θύματα. Θα πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον νόμο της σαρίας» λέει ο Εναμουλάχ Σαμανγκάνι.

Τεταμένη η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Δορυφορικές φωτογραφίες από drone αποτυπώνουν το χάος που επικρατεί μέσα και έξω από το αεροδρόμιο της καμπούλ, το οποίο επαναλειτουργει.

Σοκάρει βίντεο, που καταγράφει άνδρα που παγιδεύτηκε στους τροχούς να συνθλίβεται στη διάρκεια της απογείωσης του στρατιωτικού C-17. Ο απελπισμένος άνδρας είχε γαντζωθεί στην τουρμπίνα του αερoσκάφους.

Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα

Με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, θα συνεδριάσει την Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 11:00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει μεταξύ άλλων με ανάρτησή του στο Facebook χθες: «Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να καλεί την ΕΕ να συνεχίσει επιστροφές Αφγανών στο Αφγανιστάν όπως έκανε πριν 10 (!) μέρες μαζί με την Αυστρία και τη Δανία, οφείλει να ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτοντας τους παραπάνω στόχους και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική διαχείριση από την ΕΕ των αναπόφευκτων νέων προσφυγικών ροών που δεν πρέπει να επωμιστεί για μια ακόμη φορά μόνη η Ελλάδα ή άλλες χώρες πρώτης υποδοχής».

Σήμερα, με επείγουσά ερώτησή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζεπ Μπορέλ, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιος Κούλογλου θέτει το ζήτημα της υποδοχής των Αφγανών προσφύγων μετά την επικράτηση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος