Aμαχητί στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν – Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις – Σε φυγή ξένοι υπήκοοι

Το Μπαγκράμ ήταν η πρώτη συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας που έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν χωρίς καμία αντίσταση από τις αφγανικές δυνάμεις. Για χάος στην αφγανική πρωτεύουσα μιλούν ξένοι ανταποκριτές, περιγράφοντας τεράστιες ουρές σε τράπεζες και το αεροδρόμιο να «βουλιάζει» σε συνωστισμό, ενώ είναι σε εξέλιξη και η εκκένωση πρεσβειών.

Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ από όλες τις πλευρές, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, καθώς προσωπικό των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο.

https://twitter.com/kashmirAdolph/status/1426818409635794947?s=20

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Η Ρωσία στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ . Ανακοινώθηκε επίσης, ότι η Μόσχα δεν προβλέπει την εκκένωση της πρεσβείας της στην Καμπούλ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την «ασφάλεια όλων των πολιτών» ενώ προειδοποίησε ότι «οποιοσδήποτε σκεφθεί να προκαλέσει χάος ή να λεηλατήσει θα αντιμετωπιστεί με βία».

Μετά την προέλαση-αστραπή στην πρωτεύουσα, η ανταρτική οργάνωση διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα με ηγέτη των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

“Το Ισλαμικό Εμιράτο διατάζει όλες τις δυνάμεις του να περιμένουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη”, δήλωσε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. “Υπάρχουν ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν στη γειτονιά μας αλλά δεν υπάρχουν μάχες”, δήλωσε κάτοικος ανατολικού προαστίου της πρωτεύουσας.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως οι διπλωμάτες μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι Ταλιμπάν κατέλαβαν «αμαχητί» την στρατηγικής σημασίας πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η Καμπούλ που έχει μετατραπεί ήδη σε απέραντο καταυλισμό προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές, είχε περικυκλωθεί από όλες τις πλευρές.

Μαζική είναι και η φυγή του αφγανικού στρατού προς το Iράν, σύμφωνα με βίντεο από το διαδίκτυο.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών και υποστηρικτών του Οσάμα μπιν Λάντεν,  ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Μέσα σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν.

Άρχισε η εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, την ώρα που  ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας ετοιμάζονται για αποστολή εκκένωσης, για 100 υπήκοους.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα της Ασίας αεροπορικώς ως το απόγευμα, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Sunday Telegraph. Ως το βράδυ του Σαββάτου είχαν απομείνει μόλις μερικές δεκάδες βρετανοί διπλωμάτες και δημόσιοι λειτουργοί από τους 500 που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν.

Ο Μπάιντεν αυξάνει σε 5.000 τους στρατιώτες που στέλνει προσωρινά 

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε αργά το Σάββατο να στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έπειτα από διαβούλευση με τους συμβούλους του εθνικής ασφάλειας, “σχεδόν 5.000 στρατιώτες”, και όχι πλέον 3.000, θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος