Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σκότωσαν πάνω από 100 μέλη της πρώην κυβέρνησης, καταγγέλλει έκθεση του ΟΗΕ

Για τους φόνους εκατό και πλέον πρώην μελών του κυβερνητικού μηχανισμού, των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και Αφγανών που είχαν εργαστεί για λογαριασμό ξένων δυνάμεων κατηγορεί έκθεση του ΟΗΕ τους Ταλιμπάν .

Στην έκθεση κατηγορούνται  επίσης και  φονταμενταλιστές Σουνίτες. Το έγγραφο διαπιστώνει επίσης την ακραία περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών και του δικαιώματος στις ειρηνικές διαδηλώσεις.

Η «Αποστολή Αρωγής στο Αφγανιστάν των Ηνωμένων Εθνών)  παρά τις ανακοινώσεις περί «γενικής αμνηστίας» συνέχισε να λαμβάνει αξιόπιστες αναφορές για ανθρωποκτονίες, για εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και άλλες παραβιάσεις.

Αφότου κυρίευσαν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν, η αποστολή του ΟΗΕ έχει λάβει πάνω από εκατό αναφορές για ανθρωποκτονίες που θεωρεί αξιόπιστες, σημειώνεται στο κείμενο. Τα δύο τρίτα και πλέον από τις ανθρωποκτονίες αυτές ήταν «εξωδικαστικές εκτελέσεις που διαπράχθηκαν de facto από τις αρχές ή μέλη» των Ταλιμπάν, προστίθεται.

Την έκθεση υπογράφει  ο  Γ.Γ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες. Στο κείμενο  σημειώνεται  μεταξύ άλλων ότι, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης και επιδείνωσης της φτώχειας και της ξηρασίας που πλήττει την αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της ασιατικής χώρας, πως ο μισός από τον πληθυσμό του Αφγανιστάν (38 εκατ.) κινδυνεύει να βρεθεί το προσεχές διάστημα αντιμέτωπος με οξεία διατροφική ανασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος