Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και την πόλη Χεράτ — Νέα προσφυγική κρίση

Πόλεις στο Αφγανιστάν, η μία μετά την άλλη, πέφτουν στα χέρια των Ταλιμπάν, οι οποίοι συνεχίζουν την προέλασή τους προς την Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και τη Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Την ίδια ώρα, αντιμέτωπη με νέα προσφυγική κρίση βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, καθώς χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις βιαιότητες των ισλαμιστών ανταρτών.

Οι Ταλιμπάν «πήραν τα πάντα», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκεται στην περιοχή, διευκρινίζοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις υποχώρησαν «για να αποτρέψουν περισσότερες ζημιές μέσα στην πόλη» και αποσύρθηκαν σε στρατιωτική βάση που βρίσκεται στη Γκουζάρα, μια γειτονική περιοχή.

Η Χεράτ, που βρίσκεται 150 χλμ. από τα ιρανικά σύνορα και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, πολιορκείτο ήδη, με σφοδρές μάχες να μαίνονται στα περίχωρά της.

Οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν όλης της υπόλοιπης επαρχίας, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ Καλά, του συνοριακού περάσματος με το Ιράν, του σημαντικότερου του Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και την πόλη Χεράτ — Νέα προσφυγική κρίση
Αφγανοί Ταλιμπάν περιπολούν στην πόλη Γάζνι — AP Photo/Gulabuddin Amiri

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η πόλη Γάζνι έπεσε, αλλά δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται. “Ο εχθρός πήρε τον έλεγχο της Γάζνι. Υπάρχουν μάχες και αντίσταση (από τις δυνάμεις ασφαλείας)”, δήλωσε ο Μιρουάις Στανικζάι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε μήνυμα WhatsApp στα μέσα ενημέρωσης.

Ανθρωπιστική κρίση 

Οι μάχες σε όλη τη χώρα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό. Τουλάχιστον 183 πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους μέσα σε έναν μήνα στη Λασκάρ Γκαχ, την Κανταχάρ, τη Χεράτ και την Κουντούζ.

Πολλοί άμαχοι συνέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ, που απειλείται με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Προσπαθούν πλέον να επιβιώσουν μέσα στα πάρκα ή σε μεγάλα οικόπεδα της πρωτεύουσας, σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης.

Οι διεθνείς δυνάμεις αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου, 20 χρόνια μετά την επέμβασή τους για να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος