Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκαψαν μουσικά όργανα που είχαν κατασχέσει στην επαρχία Χεράτ

Το υπουργείο ηθών της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν έριξε στην πυρά μουσικά όργανα και άλλο ηχητικό εξοπλισμό μετά την κατάσχεσή τους το Σάββατο στην επαρχία Χεράτ, καθώς θεωρεί «ανήθικη» τη μουσική.

Η μουσική «οδηγεί σε ηθική εξαχρείωση και η αναπαραγωγή της εκμαυλίζει τους νέους», δήλωσε ο Αζίζ αρ Ραχμάν αλ Μουτζάχιρ, αξιωματούχος του υπουργείου Προαγωγής της Αρετής και Αποτροπής της Έκλυσης των Ηθών στην επαρχία Χεράτ (δυτικά).

Αφότου ανακατέλαβε την εξουσία τη 15η Αυγούστου 2021, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν έχει πάψει να επιβάλλει νόμους για την εφαρμογή της εξαιρετικά αυστηρής εκδοχής του ισλάμ που εφαρμόζει το φονταμενταλιστικό κίνημα, ιδίως απαγορεύοντας την αναπαραγωγή μουσικής δημόσια.

Στην πυρά το Σάββατο παραδόθηκαν μουσικά όργανα που κατά πλειονότητα κατασχέθηκαν σε αίθουσες γάμων στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας, αξίας αρκετών εκατοντάδων δολαρίων. Κιθάρα, αρμόνιο, δυο ακόμη έγχορδα κι ένα ταμπλά –είδος ταμπουριού–, όπως και ηχεία και ενισχυτές, έγιναν.

Στο στόχαστρο των ρυθμίσεων της de facto κυβέρνησης βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι γυναίκες.

Δεν επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν δημόσια παρά μόνο αν έχουν εντελώς καλυμμένο το σώμα και το πρόσωπο.

Στις έφηβες και στις νέες απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα πάρκα, στα χαμάμ, στους χώρους άθλησης.

Την Τρίτη, χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής έκλεισαν σε όλη τη χώρα: οι αρχές θεωρούν πως εναντιώνονται στο ισλάμ ή είναι πολύ ακριβά.

Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν, πολλοί αφγανοί καλλιτέχνες, ιδίως μουσικοί, εγκατέλειψαν τη χώρα τους και ζήτησαν άσυλο σε κράτη της Δύσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος