Αφγανιστάν: Καβγάς μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν για τη σύνθεση της κυβέρνησης

Παρά το γεγονός ότι επισήμως οι Ταλιμπάν διαψεύδουν την σφοδρή σύγκρουση  του συνιδρυτή τους και αντιπροέδρου, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ και του υπουργού για τους πρόσφυγες Χαλίλ ουρ Ραχμάν Χακάνι το BBC μεταδίδει ότι αιτία υπήρξε η δυσερέσκεια του πρώτου για τη σύνθεση  της νέας προσωρινής κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι  τα “βαριά λόγια”  που αντάλλαξαν στο προεδρικό μέγαρο και η διαμάχη, ξεκίνησαν απο τη συζήτηση για το ποιός πρέπει να λάβει τα εύσημα για την νίκη των Ταλιμπαν.

Θέση του Μουλά Μπαρατάρ είναι ότι η νική ήρθε απο την διπλωματία την οποία και εκπροσωπεί, ενώ  ο Χακάνι και οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι το νικηφόρα αποτέλεσμα όφείλεται στις επιτυχέις στρατιωτικές αναμετρήσεις.

Οι φήμες για τη διαμάχη εξαπλώθηκαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ο κ. Μπαραντάρ εξαφανίστηκε από τους προβολείς της δημοσιότητας.

Πηγή των Ταλιμπάν μάλιστα είπε στο BBC Pashto ότι ο Μπαραντάρ και ο Χακάνι αντάλλαξαν έντονα λόγια, καθώς οπαδοί τους τσακώθηκαν μεταξύ τους εκεί κοντά. Άλλες πηγές ανέφεραν στο βρετανικό δίκτυο ότι ο κ. Μπαραντάρ έφυγε από την Καμπούλ και ταξίδεψε στην πόλη Κανταχάρ μετά τη διαμάχη.

Ο Μπαραντάρ ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινωνούσε απευθείας με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, έχοντας μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Πριν από αυτό, υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων για λογαριασμό των Ταλιμπάν.

Ο έταιρος της διαμάχης, ο υπουργός Χακάνι, συνδέεται με μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν κατά των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα του χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος