Αφγανιστάν: Γονείς πνιγμένοι στα χρέη πουλάνε τα νεφρά των παιδιών τους

Από την άνοδο των Ταλιμπάν στη κυβέρνηση της χώρας, εκατομμύρια κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με την πείνα λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας και καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις, ενώ οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια.

Μια οικογένεια μετέφερε εσπευσμένα τον γιο της στο νοσοκομείο χωρίς να του δώσουν καμία εξήγηση. «Αν ο Χαλίλ γνώριζε τον λόγο δεν θα συμφωνούσε» είπαν οι γονείς του.

Οι γιατροί αναισθητοποίησαν τον 15χρονο και του αφαίρεσαν το νεφρό. Ο νεαρός Χαλίλ δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. Ο πατέρας του, Μοχάμεντ, απελπισμένος για τα χρέη του, πούλησε το νεφρό του αγοριού για 4.500 δολάρια.

Το περιστατικό διηγήθηκαν οι γονείς του Χαλίλ στη Wall Street Journal.

Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους των 39 εκατομμυρίων της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας. Το 95% δεν τρώει αρκετά. Εντωμεταξύ, οι τιμές των βασικών αγαθών, όπως το αλεύρι, έχουν διπλασιαστεί από το καλοκαίρι και η οικονομία έχει παγώσει λόγω των κυρώσεων κατά του καθεστώτος.

Οι Ταλιμπάν ωθούν τους Αφγανούς σε ακραίες, δραματικές και επικίνδυνες λύσεις

Δύο νοσοκομεία στην πόλη Χεράτ, στα δυτικά της χώρας, ασχολούνται με τη μεταμόσχευση νεφρού, κάνοντας 15-20 επεμβάσεις το μήνα! Παράνομη δραστηριότητα φυσικά, αλλά οι αρχές απλώς κάνουν τα στραβά μάτια.

«Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί αγοραστής», ανέφερε η WSJ. «Αγγελίες μπορεί να βρει κανείς ακόμη και στους στύλους του ηλεκτρικού στη Χεράτ, ενώ μεσάζοντες δίνουν την κάρτα τους σε κάθε ενδιαφερόμενο πωλητή ή αγοραστή» πρόσθεσε.

Αφγανιστάν: Γονείς πνιγμένοι στα χρέη πουλάνε τα νεφρά των παιδιών τους
(AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Ο Μωάμεθ, που εργαζόταν για χρόνια στην οικοδομή, βρήκε αγοραστή μέσω ενός συγγενή του. Μετά τους Ταλιμπάν, η δουλειά του μειώθηκε και άρχισε να αγοράζει με πίστωση και να δανείζεται από γείτονες για να ταΐσει τα 12 παιδιά του. Με την εισβολή των Ταλιμπάν, όσοι του δάνεισαν άρχισαν να τα ζητούν επίμονα, και κάποιοι παραλίγο να απαγάγουν ένα από τα παιδιά του, ζητώντας τους τα χρήματα.

Για να ξεχρεώσει, αυτός και η γυναίκα του αποφάσισαν να πουλήσουν το νεφρό του παιδιού τους. Οι ίδιοι δεν μπορούσαν να δώσουν τα δικά τους νεφρά, καθώς ο Μωάμεθ είχει πέτρες και η γυναίκα του διαβήτη. Ο μεγαλύτερος γιος κερδίζει τρία δολάρια την ημέρα μαζεύοντας πλαστικά για ανακύκλωση, οπότε ο κλήρος έπεσε στον δεύτερο γιο.

Ο Μωάμεθ δεν είχε το κουράγιο να πάει μόνος του το παιδί στο νοσοκομείο και έστειλε τον θείο του.

«Ποιος γονιός μπορεί να πουλήσει το νεφρό του παιδιού του;» είπε χαρακτηριστικά ο Μωάμεθ.

Οι Ταλιμπάν ρίχνουν τις ευθύνες για τις αγοραπωλησίες νεφρών σε «διεθνείς λαθρεμπόρους», αλλά παραδέχονται το πρόβλημα και δηλώνουν ότι θέλουν να το εξαλείψουν. Ζητούν επίσης και την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Όμως το πρόβλημα της ραγδαίας φτωχοποίησης της χώρας είναι ευρέως διαδεδομένο και επηρεάζει ακόμη και εκείνους που ήταν σχετικά πλούσιοι πριν τουλάχιστον την άφιξη των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν εμφανίζονται μάλιστα ιδιαίτερα εκδικητικοί με όσους έκαναν εμπόριο με τη Δύση μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν τα πάντα για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.

Πηγή: abcnews.al

Μετάφραση:Σταυρούλα Ευάγγελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος