Αφγανιστάν: Ευθύνες σε ΗΠΑ και Αφγανούς, για την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, επιρρίπτει ο πρώην πρόεδρος της χώρας

Array

Ένα χρόνο μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία της χώρας του, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γανί  σε τηλεοπτική του εμφάνιση, κατηγόρησε χθες 10/8 τις ΗΠΑ, Αφγανούς πολιτικούς και άλλους για τα όσα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2021.

Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε «διεφθαρμένο» και «ανίκανο» τον κ. Χαλιλζάντ, που υπέγραψε εκ μέρους την Ουάσινγκτον στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν που οδήγησε στην αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από τη χώρα το 2021.

Ο  Γανί δραπέτευσε από την Καμπούλ καθώς έμπαιναν στην πρωτεύουσα της χώρας οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. Ζει σήμερα εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετά τη φυγή του, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το προεδρικό παλάτι.

Αργότερα, ο πρώην πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους Αφγανούς, διαβεβαιώνοντας πως έφυγε από τη χώρα για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Στην τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε  πως δεν είχε καμία εξουσία όταν έπεσε  η Καμπούλ και διαβεβαίωσε πως ήταν ο τελευταίος που έφυγε για να μην έχει “την πικρή τύχη  του Δρ. Νατζίμπ”. Υπενθυμίζοντας την δολοφονία του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Νατζιμπουλά  απο τους Ταλιμπάν το 1996 όταν και πάλι είχαν καταλάβει την εξουσία.

Επικρίθηκε έντονα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό διότι εγκατέλειψε τη χώρα προτού υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση. Ο ίδιος συνεχίζει να θεωρεί τον εαυτό του πρόεδρο του Αφγανιστάν.

Σε ότι αφορά τα περυσινά  γεγονότα ο κ. Γανί, υποστήριξε ακόμη ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας έφυγε πριν από εκείνον και ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε ήδη αρχίσει τη διαδικασία εκκένωσης του προσωπικού της και κάποιων από τα μέλη των αφγανικών επίλεκτων δυνάμεων. Τόνισε μάλιστα πως ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του είχε πει τότε πως ο αφγανικός στρατός δεν ήταν σε θέση να δώσει μάχες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος