Αφγανιστάν: Σκληρές μάχες στην Παντσίρ και πόλεμος προπαγάνδας

Μαίνονται οι σκληρές μάχες στην Κοιλάδα Παντσίρ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης, μεταξύ των Ταλιμπάν και των ανταρτών στο Αφγανιστάν. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι έχουν επικρατήσει των αντιπάλων τους, ενώ έχουν επιδοθεί σε ένα παράλληλο πόλεμο δηλώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην Καμπούλ, οι φήμες που κυκλοφόρησαν το βράδυ της Παρασκευής για κατάληψη της Παντσίρ προκάλεσαν πανηγυρισμούς με πυροβολισμούς στον αέρα που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ, το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας λειτούργησε και πάλι, με τη βοήθεια τεχνικής ομάδας από το Κατάρ, για πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η μάχη στην κοιλάδα Παντζίρ, καθώς οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι την πήραν υπό τον έλεγχό τους. Από τους νικητήριους -μάλιστα- πυροβολισμούς στην Καμπούλ, φαίνεται ότι έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης Αχμάντ Μασούντ έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ότι οι δυνάμεις του δε θα εγκαταλείψουν ποτέ τη μάχη.

Ο Νικ Ρόμπερτσον ανταποκριτής του CNN αναφέρει πως: «Οι κάτοικοι στην κοιλάδα Παντζίρ, λένε ότι τα τηλεφωνικά δίκτυα δε λειτουργούν, σημειώνονται διακοπές ρεύματος, δεν μπορούν να πάρουν καύσιμα, γιατί οι Ταλιμπάν ελέγχουν τις εισόδους της κοινότητας».

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, τότε οι Ταλιμπάν θα ελέγχουν το 100% της χώρας για πρώτη φορά. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, διαψεύδει τους ισχυρισμούς, τονίζοντας πως οι μάχες συνεχίζονται: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεχόμαστε επίθεση από τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα και τρομοκράτες τους οποίους υποστηρίζει το Πακιστάν. Υπερασπιζόμαστε τη γη μας και η αντίσταση συνεχίζεται».

Την ίδια ώρα, αναμένονται οι ανακοινώσεις από τους Ταλιμπάν για την κυβέρνησή τους, με κεντρικό πρόσωπο τον μουλά Μπαραντάρ, συνιδρυτή της οργάνωσης. Και καθώς οι κάτοικοι στην Καμπούλ προσπαθούν να ξαναβρούν τους κανονικούς τους ρυθμούς.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν, οφείλεται εν μέρη στις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Παντζίρ, καθώς στόχος είναι να περιλαμβάνονται σε αυτή και πολιτικά πρόσωπα που δεν ανήκουν την ακραία ισλαμιστική οργάνωση.

Την πρόθεσή του να ταξιδέψει στο Κατάρ και τη Γερμανία την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν. Στη Γερμανία μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Χάικο Μάας θα έχουν τηλεδιάσκεψη με Υπουργούς Εξωτερικών 20 χωρών με βασικό θέμα την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι «υπάρχει η προσδοκία ότι όποια κυβέρνηση προκύψει θα είναι συναινετική, δεν θα έχει μόνο μέλη των Ταλιμπάν, αλλά στελέχηπου αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές κοινότητες και τα διαφορετικά συμφέροντα στο Αφγανιστάν».

Αφγανιστάν: Σκληρές μάχες στην Παντσίρ και πόλεμος προπαγάνδαςΤο δικό τους μήνυμα έστειλαν δεκάδες γυναίκες, οι οποίες αψηφώντας το σκοταδιστικό καθεστώς βγήκαν στους δόμους της Καμπούλ και της Χεράτ και διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους, ζητώντας από την διεθνή κοινότητα να της στηρίξει.

Όπως δήλωσε η Φατίμα Ετμάντι, διαδηλώτρια: «Τα τελευταία 20 χρόνια οι γυναίκες παίρνουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες, χέρι χέρι με τους άνδρες. Κανείς δεν μπορεί να μας περιορίσει. Κανείς δεν μπορεί να μας αγνοήσει».

Και καθώς οι κάτοικοι στην Καμπούλ προσπαθούν να ξαναβρούν τους κανονικούς τους ρυθμούς, χθες χιλιάδες φίλαθλοι παρακολούθησαν τον πρώτο αγώνα κρίκετ από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα. Ωστόσο καμία γυναίκα δεν βρισκόταν στις κερκίδες.

Επιμέλεια: Ανδριάνα Μαγγανιά

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος