Αφγανιστάν: Διέκοψαν δραστηριότητα τουλάχιστον 4 διεθνείς MKO αφού οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν να απασχολούν γυναίκες

Array

Τη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν τρεις ξένες ΜΚΟ σε συνέχεια της απόφασης των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε τοπικές και διεθνείς μκο.

Ειδικότερα, στην κοινή ανακοίνωσή τους, η Save the Children, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η CARE International ανέφεραν σήμερα το απόγευμα ότι σταματούν τη δράση τους στο Αφγανιστάν εν αναμονή «διευκρινίσεων» σχετικά με την απόφαση που έλαβαν οι Ταλιμπάν.

«Αναστέλλουμε τα προγράμματά μας, ζητώντας άνδρες και γυναίκες να μπορούν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο την παροχή βοήθειας ώστε να σώσουμε ζωές στο Αφγανιστάν», σημείωσαν.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της διεθνούς οργάνωσης αρωγής AfghanAid, ότι ομοίως διακόπτει τη δραστηριότητά της και είναι σε διαβουλεύσεις με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Το πρωί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και δεκάδων μκο συνεδρίασαν για να συζητήσουν ποια βήματα θα ακολουθήσουν αφού οι Ταλιμπάν διέταξαν τις οργανώσεις αυτές να σταματήσουν να εργάζονται με γυναίκες.

Στην επιστολή του προς τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ, το απόγευμα του Σαββάτου, το υπουργείο Οικονομίας του Αφγανιστάν ανέφερε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση έπειτα από «σοβαρές καταγγελίες» ότι οι εργαζόμενες στις μκο δεν τηρούσαν τον ενδυματολογικό κώδικα, δηλαδή δεν φορούσαν το «ισλαμικό χιτζάμπ».

«Ουδέποτε μας ενημέρωσαν για κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την ενδυμασία των γυναικών», σχολίασε η υπεύθυνη μιας οργάνωσης σήμερα.

Εκατομμύρια Αφγανοί εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν οι ξένοι δωρητές μέσω ενός μεγάλου δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες οργανώσεις, πάνω από το 50% των 38 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να βγάλει τον σκληρό χειμώνα.

Σημειώνεται ότι δεκάδες οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές του Αφγανιστάν και πολλοί από τους εργαζόμενούς τους είναι γυναίκες.

«Είμαστε 15 άτομα στην οικογένειά μου και εγώ είμαι το μοναδικό στήριγμα, αν χάσω τη δουλειά μου η οικογένειά μου θα πεθάνει από την πείνα», είπε μια 24χρονη που εργάζεται σε μια μκο στην Καμπούλ. «Ενώ εσείς (σ.σ. στη Δύση) γιορτάζετε την Πρωτοχρονιά, το Αφγανιστάν μετατράπηκε σε κόλαση για τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος