Αφγανιστάν: Αποκλεισμός των γυναικών και των κοριτσιών από την κοινωνική και τη δημόσια ζωή

Ευρείας κλίμακας, συστηματικές διακρίσεις βάσει του φύλου, θεσμοθετεί η ηγεσία των Ταλιμπάν και προχωρά στην άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ομάδα 36 ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ανησυχίες της ομάδας είναι ακόμη πιο έντονες «για τις γυναίκες που ανήκουν σε εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες, όπως αυτές των Χαζάρων, των Τατζίκων, των Ινδουιστών και άλλων κοινοτήτων οι διαφορές ή η ευκολία εντοπισμού των οποίων τις καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτες»

Στις περισσότερες γυναίκες απαγορεύθηκε να συνεχίσουν να εργάζονται. Οι οδηγοί ταξί έλαβαν εντολή να μην παραλαμβάνουν γυναίκες εάν δεν φορούν συγκεκριμένο είδος χιτζάμπ. Οι γυναίκες φοβούνται αντίποινα αν βγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή, σε ρόλο κηδεμόνα.

Οι πολιτικές αυτές πλήττουν «τη δυνατότητα των γυναικών να εργαστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην, ωθώντας τις ακόμη βαθύτερα στη φτώχεια», προειδοποίησε η ομάδα των ειδικών. «Οι γυναίκες που έχουν νοικοκυριά πλήττονται ακόμη περισσότερο, καθώς τα δεινά τους επιδεινώνει η ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα.

«Ιδιαίτερη και σοβαρή ανησυχία» προκαλεί στην ομάδα των ειδικών η συνεχιζόμενη στέρηση από πλευράς των Ταλιμπάν του δικαιώματος των γυναικών και των κοριτσιών στην παιδεία, τονίζεται σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Θεσμοί που είχαν δημιουργηθεί για να βοηθούν και να προστατεύουν ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια έχουν κλείσει ή έχουν καταληφθεί από τους ισλαμιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος