Αφγανιστάν: Απαγόρευση της εκπομπής ραδιοσταθμού με υλικό της Radio Free Europe/Radio Liberty

Array

Ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών των Ταλιμπάν,  Άμπντουλ Χακ Χαμάντ, ανέφερε μέσω Twitter ότι το Αζάντι, το πρώην Radio Free Afghanistan, απαγορεύθηκε διότι «παραβίαζε τις δημοσιογραφικές αρχές» κι έκανε «μονομερή κάλυψη».

Ο ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, κατήγγειλε το γεγονός καθώς η υπηρεσία του Αζάντι, που σημαίνει «Ελευθερία», εκπέμπει στις γλώσσες νταρί και παχτούν κι εν μέρει μεταδίδει εκπαιδευτικό περιεχόμενο προορισμένο για τα κορίτσια του Αφγανιστάν, στα περισσότερα από τα οποία απαγορεύτηκε να πηγαίνουν σχολείο αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Οι υπεύθυνοι του σταθμού δηλώνουν πως έχουν πλήρη ανεξαρτησία ως προς τη διαμόρφωση το προγράμματος, αν και χρηματοδοτούμενοι από τις ΗΠΑ. Πλέον αναζητούν άλλους τρόπους για να φτάσει το πρόγραμμα τους στους Αφγανούς.

Το Αζάντι είχε ήδη κλείσει το γραφείο του στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων χωρών έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

Οι Ταλιμπάν εφαρμόζουν εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου και προοδευτικά τα μέτρα γίνονται ολοένα πιο ασφυκτικά, με το κλείσιμο για παράδειγμα των δευτεροβάθμιων σχολείων θηλέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος