Αφγανιστάν: 18 μέλη ελβετικής ΜΚΟ συλλαμβάνονται από τους Ταλιμπάν

Οι de facto αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν συνέλαβαν 18 μέλη του προσωπικού ελβετικής ΜΚΟ, της Διεθνούς Αποστολής Βοήθειας (International Assistance Mission, IAM).

Η οργάνωση ανέφερε πως τα μέλη του προσωπικού της «απήχθησαν» μέσα στα γραφεία τους στη Γορ, στο κεντρικό Αφγανιστάν, και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Πρόκειται για έναν ξένο και 17 Αφγανούς. Δυο Αφγανοί υπήκοοι και μέλος της διεθνούς ομάδας συνελήφθησαν την 3η Σεπτεμβρίου, κατόπιν άλλοι 15 Αφγανοί υπήκοοι τη 13η, διευκρίνισε η IAM.

«Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε καμιά πληροφορία για τη φύση των κατηγοριών σε βάρος του προσωπικού μας και κατά συνέπεια δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε ή να κάνουμε υποθέσεις για αυτή την εξελισσόμενη κατάσταση», σημείωσε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Πάντως, αν απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος της οργάνωσής μας ή βάρος του προσωπικού μας, θα εξετάσουμε με ανεξάρτητο τρόπο όλα τα τεκμήρια που θα παρουσιαστούν», πρόσθεσε.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι των αρχών για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Στον ιστότοπό της, η IAM αναφέρει πως οι αξίες της ότι είναι χριστιανικές από την ίδρυσή της, ωστόσο προσθέτει πως δεν προσφέρει βοήθεια με βάση τις πολιτικές ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός.

Είναι παρούσα στο Αφγανιστάν από το 1966, όταν ειδικευόταν στην οφθαλμιατρική, προτού διαφοροποιήσει τα πεδία δράσης της, επεκτεινόμενη σε άλλους τομείς, της υγείας καθώς και της εκπαίδευσης.

«Εκτιμάμε και σεβόμαστε τα έθιμα και την κουλτούρα» στη χώρα, πρόσθεσε.

Αρκετοί ξένοι έχουν συλληφθεί από τις αρχές αφότου κατέλαβαν ξανά την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Οι ηγέτες του κινήματος, που εφαρμόζει ακραία ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, επέβαλαν ειδικά μέτρα περιορισμού της ελευθερίας των γυναικών. Για παράδειγμα, τους απαγόρευσαν να εργάζονται για μη κυβερνητικές οργανώσεις ή τα Ηνωμένα Έθνη.

Στις έφηβες και στις γυναίκες έχει εξάλλου απαγορευτεί να πηγαίνουν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, ενώ τους έχει επιβληθεί επίσης αποκλεισμός από α άλλες πολλές ακόμη συνιστώσες της κοινωνικής ζωής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος