Α. Μπλίνκεν: Έντονη ανησυχία των ΗΠΑ για την «παρουσία της Βάγκνερ» στο Σουδάν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την ανησυχία του για την παρουσία της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ στο Σουδάν, όπου διεξάγονται μάχες εδώ και δέκα ημέρες μεταξύ του στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, με εκατοντάδες νεκρούς.

«Ανησυχούμε πολύ για την παρουσία της Βάγκνερ στο Σουδάν», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κενυάτη ομόλογό του.

Και συνέχισε, «Η ομάδα Βάγκνερ – Wagner, η οποία δραστηριοποιείται στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και συμμετέχει στον πόλεμο της Ουκρανίας, φέρνει μαζί της οπουδήποτε μετακινεί περισσότερο θάνατο και καταστροφή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο  ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι να επωφεληθεί η ρωσική ομάδα «Βάγκνερ» από την τρέχουσα κρίση στο Σουδάν, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα για την κατάσταση εκεί.

Κατά την άφιξή του στον χώρο της συνάντησης των υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο πρόσθεσε ότι δεν είναι δίκαιο όλοι οι ξένοι να εγκαταλείπουν τη χώρα υπό αυτές τις συνθήκες. Προειδοποίησε μάλιστα  πως « αν φύγουμε, αφήνουμε επίσης λίγο χώρο στις δυνάμεις του Βάγκνερ και στη Ρωσία να παίξουν αυτό το παιχνίδι».

Οι δηλώσεις αυτές έγινα παρά το γεγονός ότι την περασμένη Τετάρτη, η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική ομάδα «Βάγκνερ», αρνήθηκε την εμπλοκή της σε όσα συμβαίνουν στο Σουδάν και είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις μάχες που γίνονται στην αφρικανική χώρα.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος