Α. Μέρκελ: Στο τέλος της θητείας μου δεν είχα πλέον την ισχύ να επιβληθώ στον Πούτιν

Array

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε σε μια δημόσια παραδοχή ότι στο τέλος της θητείας της δεν είχε την πολιτική ισχύ για να επιβληθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που έδειχνε τις επιθετικές προθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας.

Η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel παραδέχθηκε ότι έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σχεδίαζε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη διοργάνωση συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά όπως αποκάλυψε «δεν είχα πλέον δύναμη να το επιβάλω».

Η άλλοτε πιο ισχυρή πολιτικός της Ευρώπης αναφέρθηκε στις εντυπώσεις που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας επίσκεψής της στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2021. «Είχα την αίσθηση ότι σε ό,τι αφορά την πολιτική εξουσίας, είχα τελειώσει – για τον Πούτιν, μόνο η εξουσία μετράει», είπε χαρακτηριστικά η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας θέλοντας να μετριάσει τις επικρίσεις που δέχεται για την πολιτική που άσκησε έναντι της Ρωσίας.

«Δεν είχα πλέον τη δύναμη να επιβάλω συνομιλίες. Όλοι ήξεραν: το φθινόπωρο φεύγει», αναφέρει η πρώην καγκελάριος και αναγνωρίζει ότι «ήταν πια ώρα για νέα προσέγγιση», ανέφερε λόγω της έλλειψης προόδου όχι μόνο στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις διενέξεις στην Υπερδνειστερία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αμπχαζία, τη Συρία και τη Λιβύη.

Α. Μέρκελ: Στο τέλος της θητείας μου δεν είχα πλέον την ισχύ να επιβληθώ στον Πούτιν
(AP Photo/Jens Meyer)

Η κυρία Μέρκελ, απαντώντας στην κριτική που της ασκείται για την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τις στενές σχέσεις με τον Πούτιν, τόνισε ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, «προσπαθήσαμε τα πάντα για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις και συντονίσαμε λεπτομερώς τις κυρώσεις μας».

Κάνοντας έναν απολογισμό δήλωσε ότι  «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που είναι και πάλι γεμάτος επιπλοκές. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά φοβάμαι ότι επαναλαμβάνονται τα μοτίβα. Η φρίκη εξαφανίζεται μαζί με τους αυτόπτες μάρτυρες. Αλλά εξαφανίζεται επίσης και το πνεύμα της συμφιλίωσης».

Η ίδια θέλοντας να δώσει μια συμβουλή στους ηγέτες της Ευρώπης προειδοποίησε να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες στην εξωτερική πολιτική: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη βάλουμε τον πήχη μας τόσο ψηλά ώστε στο τέλος να μη μείνει κανείς που να μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί στα πρότυπά μας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος