Η πρόταση που πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι παρά μόνο “ένα πρώτο βήμα”, όπως δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, καλώντας τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.
“Χαιρετίζουμε την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως ένα πρώτο, σημαντικό βήμα” είπε η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν. “Όμως απομένει να γίνει ένα βήμα (…) χρειαζόμαστε σε τελική ανάλυση ένα ανοιχτό σύστημα ποσοστώσεων”, συνέχισε.
Ο Γιούνκερ πρόκειται να παρουσιάσει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες της πρότασής του, οι γενικές γραμμές της οποίας είναι ήδη γνωστές. Μεταξύ άλλων θα προτείνει στις χώρες-μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν, μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων, 120.000 μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα με τη μαζική άφιξη προσφύγων, ιδίως από τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία.
Ωστόσο το θέμα των ποσοστώσεων συναντά ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως στη Βρετανία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
“Μας χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική ασύλου” διότι “το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί πλέον” και δεδομένου ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία είναι σε θέση να φιλοξενήσουν όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στα παράλιά τους εκτίμησε η καγκελάριος Μέρκελ.
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο θα πρέπει να συμβάλουν, υπογράμμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη κυρίως στην Τσεχία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες που κρατούν αρνητική στάση απέναντι στο σύστημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης.
“Το να περιοριζόμαστε να λέμε ότι (η μεταναστευτική κρίση) δεν είναι δουλειά μας, είναι κάτι που δεν γίνεται ανεκτό”, τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση αντί η μια χώρα να απειλεί την άλλη αν δεν συνεργάζεται. “Εγώ προσωπικά έχω την άποψη ότι δεν θα έπρεπε τώρα να πλειοδοτούμε σε απειλές. Θα έπρεπε να μιλάμε μεταξύ μας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού”, κατέληξε.
Ο Λεβέν από την πλευρά του είπε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν “βαθιά ηθική ευθύνη” απέναντι στους πρόσφυγες. “Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Υπάρχουν 28 χώρες στην ΕΕ, με τις ίδιες ευθύνες”, υπογράμμισε.
Η Σουηδία εκτιμά ότι θα υποδεχτεί φέτος 74.000 πρόσφυγες στο έδαφός της.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σχεδιάζει να επιταχύνει την κατασκευή του φράχτη κατά μήκος των συνόρων της χώρας του με τη Σερβία, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους μετανάστες να περνούν στο ουγγρικό έδαφος.
Ο φράχτης από συρματόπλεγμα, μήκους 175 χιλιομέτρων, ολοκληρώθηκε στις 29 Αυγούστου όμως αυτό δεν σταμάτησε τη ροή των χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης διασχίζοντας τα Βαλκάνια.
Η Βουδαπέστη ξεκίνησε να κατασκευάζει και ένα πασσαλόπηγμα ύψους τεσσάρων μέτρων, παρά τη σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί από πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ο οποίος κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι “δεν σέβεται τις κοινές αξίες της Ευρώπης”.
Περισσότεροι από 160.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της Ουγγαρίας από τις αρχές του έτους και μόνο την Δευτέρα καταγράφηκαν 2.706 νέες αφίξεις. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους με τελικό προορισμό τη Γερμανία.
Εξάλλου, την αντίθεση του στις ποσοστώσεις που επιβάλλονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, εξέφρασε σήμερα ο Πολωνός πρόεδρος Αντρζέι Ντούντα.
«Στην Ευρώπη η συζήτηση είναι συνέχεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών και λίγo για την καταπολέμηση των αιτιών. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα είδος φαύλου κύκλου», δήλωσε ο Ντούντα.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμας Σιεμόνιακ δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία δεν πρέπει να κάνει διάλεξη στην Πολωνία για επίδειξη αλληλεγγύης προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη αποδεχόμενη χιλιάδες μετανάστες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: «Θύελλα» στη Δανία για τις διαφημίσεις της κυβέρνησης κατά των προσφύγων σε εφημερίδες του Λιβάνου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος