A. Μέρκελ: Δεν πρέπει να κυριαρχούν οι διακινητές προσφύγων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

«Πρέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να μην κυριαρχούν οι διακινητές μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας – η κατάσταση δεν μας τιμά», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, αναδεικνύοντας ως βασικές προτεραιότητες στο προσφυγικό την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την λειτουργία των «Hotspots» στην Ελλάδα και στην Ιταλία και την συνεργασία με την Τουρκία.

Σημείωσε δε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί και πρέπει να διορθωθεί.

«Το πρόβλημα μπορούμε να το λύσουμε μόνο αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της φυγής των ανθρώπων από τη χώρα τους. Αυτή είναι η προσέγγισή μου (…) Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια, προκειμένου να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων και προκειμένου να κάνουμε την παρανομία νομιμότητα. Διότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι τρομακτικές και επικίνδυνες σκηνές και όλοι ενδιαφερόμαστε να αποκαταστήσουμε την νομιμότητα και να μην κυριαρχούν οι διακινητές μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Αυτό δεν μας τιμά», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα απόψε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ΖDF, με θέμα την προσφυγική κρίση.

Ερωτώμενη αν ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί πια στην πράξη, η Καγκελάριος σημείωσε:

«Συνολικά το σύστημα του Κανονισμού του Δουβλίνου, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, ξεκινώντας από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ότι η κατάσταση εκεί είναι τόσο κακή ώστε δεν μπορούμε να υποδεχτούμε πρόσφυγες ή να επαναπροωθήσουμε στην Ελλάδα, όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός συστήματος το οποίο δεν λειτουργεί» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

«Πρέπει να βρούμε τις σωστές απαντήσεις και αυτές οι απαντήσεις βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, σε μια κατανομή των βαρών και με την Τουρκία και σε αυτό πρέπει να εργαστούμε.

Θέλω από τη μια πλευρά να διατηρήσω την ελευθερία κίνησης στην Ευρώπη – αυτό είναι η Συνθήκη του Σένγκεν – αλλά αυτό προϋποθέτει ότι φυλάσσονται τα εσωτερικά σύνορα και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων προϋποθέτει μια συνεργασία με την Τουρκία», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι η ίδια η Τουρκία φιλοξενεί εδώ και χρόνια πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και θεωρεί ότι δεν μοιράζεται κανείς αυτό το βάρος μαζί της και ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια καλύτερη κατανομή των βαρών.

Aναφερόμενη στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και, ερωτώμενη αν σκοπεύει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στο κόμμα της η’Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε «Η καγκελάριος και η κυβέρνηση έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο», και διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης, ενώ υποσχέθηκε να αγωνιστεί για το όραμά της.

Κληθείσα να σχολιάσει την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το προσφυγικό περί «χιονοστιβάδας» που μπορεί να προκληθεί από έναν απρόσεκτο σκιέρ, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια κλάση από μόνος του» και περιορίστηκε να πει ότι δεν βλέπουν όλοι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Υποστήριξε δε ότι και με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ υπάρχει μεγάλη ταύτιση απόψεων. «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά», δήλωσε και επανέλαβε: «Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος