Α. Μέρκελ: Από το «κορίτσι του Κολ» η ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη

Βερολίνο, Γιώργος Παππάς

Στο τέλος της θητείας της η Άνγκελα Μέρκελ χρειάστηκε να ξαναβγεί στην προεκλογική αρένα στην εκλογική της περιφέρεια, για να στηρίξει τον κομματικό υποψήφιο Άρμιν Λάσετ, στη δύσκολη μάχη να την διαδεχτεί στην καγκελαρία. Θα παραμείνει καγκελάριος μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση. Αλλά η πολιτική της διαδρομή στη Γερμανία κλείνει, μαζί της κλείνει και η εποχή – Μέρκελ.

Γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1954, αλλά την ίδια χρονιά ο προτεστάντης πάστορας πατέρας της, Kasner, προτίμησε την κομμουνιστική, DDR και πήγε με την οικογένειά του στην ανατολική Γερμανία.

Έκανε διδακτορικό στη Φυσική, όταν σπούδαζε οι συμφοιτητές της ήταν σε ποσοστό 80% άντρες. Έτσι εξηγείται ίσως η άνεσή της, όταν πολλά χρόνια αργότερα βρίσκονταν ως μόνη γυναίκα μεταξύ των αντρών ηγετών στις συνόδους του G-7 και G-20, και έγινε, σύμφωνα με το Forbεs, η ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη.

Ξεκίνησε την πολιτική της διαδρομή λίγο πριν την πτώση του Τείχους, το 1989, στο κόμμα «Δημοκρατικό Ξεκίνημα», που με την ενοποίηση συγχωνεύτηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Εκλέχτηκε βουλευτής, ο Χέλμουτ Κολ την έκανε υπουργό γυναικών και νεολαίας, αργότερα υπουργό Περιβάλλοντος.

Αλλά «το κορίτσι του Κολ», όπως την έλεγαν υποτιμητικά τότε, δεν δίστασε να ζητήσει ένα νέο ξεκίνημα για το CDU χωρίς τον πατριάρχη Κολ, που είχε βυθίσει το κόμμα στο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων.

Έγινε πρόεδρος του CDU το 2000 και πέντε χρόνια αργότερα η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας.

Διαχειρίστηκε τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η δυσκολότερη στιγμή, παραδέχτηκε πρόσφατα, ήταν στην ευρωκρίση, που ζήτησε πολλά από τους Έλληνες. Καθυστέρησε στην αρχή της κρίσης – πάντα ζύγιζε πολύ τις αποφάσεις της – έβλεπε τους διαδηλωτές να της φορούν το μουστάκι του Χίτλερ. Αλλά έμεινε σταθερή η επιλογή της να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, καθοριστική στο αποκορύφωμα της κρίσης το καλοκαίρι του 2015.

Οι τέσσερις Έλληνες πρωθυπουργοί της κρίσης διαπίστωσαν γρήγορα πόσο διαβασμένη ήταν η Μέρκελ για την κατάσταση της Ελλάδας. Στην συνέντευξή της στην ΕΡΤ – τη μόνη συνέντευξη εν ενεργεία καγκελάριου σε ελληνικό μέσο – τον Σεπτέμβριο του 2011 τόνιζε την έλλειψη κτηματολογίου και τα προβλήματα του ασφαλιστικού.

Σφράγισε και την προσφυγική κρίση του 2015 με τη φράση «θα τα καταφέρουμε», όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες χτυπούσαν την πόρτα της Γερμανίας. «Δεν ήταν επιλογή» για την ίδια, λέει, να τους πει «πηγαίνετε πίσω στη Μεσόγειο».

Οι καλύτερες στιγμές της; «Όταν πετύχαινε ένας συμβιβασμός», π.χ. για τη Συνθήκη της Λισαβόνας ή για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης μετά τον κορονοϊό.

Μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία αποχωρεί χωρίς εκλογική ήττα και ήσυχη συνείδηση. «Συνεισέφερε το μερίδιό της», λέει, «η χώρα χρειάζεται κάτι νέο». Και τί θα κάνει η ίδια; Όσα δεν έκανε τα 30 χρόνια στην πολιτική: Βιβλία, πεζοπορίες, ταξίδια στον κόσμο, σπίτι, γενικά, ό,τι προκύψει».

Και αυτό το βρίσκει «συναρπαστικό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος