Α. Χανιώτης: Ανόητη η απόφαση να καταργήσει το Πρίνστον τα αρχαία ελληνικά από τη διδακτέα ύλη του (video)

Με κατάργηση ισοδυναμεί η απόφαση του αμερικανικού πανεπιστημίου Πρίνστον να μην είναι πλέον υποχρεωτική η μελέτη της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας. Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελέτών, στο Πρίνστον.

«Είναι μια περίπτωση που μια σωστή διάγνωση οδηγεί στη λάθος θεραπεία. Η σωστή διάγνωση είναι ότι στη μέση εκπαίδευση δεν διδάσκονται πια τα κλασικά γράμματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πια αρκετοί εισακτέοι που να έχουν γνώσεις ελληνικών και λατινικών. Η απόφαση επομένως δεν είναι σοκαριστική. Το σοκαριστικό είναι να μην σε υποχρεώνει στη συνέχεια να τα μάθεις, αφού εισαχθείς στο Πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Χανιώτης.

To παρασκήνιο πίσω από αυτή την απόφαση

Ένας αφροαμερικάνος καθηγητής στο Πρίνστον, από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ο οποίος, θεωρώντας ότι η μελέτη αρχαίων γλωσσών είναι άχρηστη, ξεσήκωσε και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό των κλασσικών σπουδών προς την κατεύθυνση κατάργησης της διδασκαλίας της λατινικής και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με το επιχείρημα ότι είναι ρατσιστικές.

Αφορμή για τη λήψη της απόφασης στάθηκε το κίνημα Black Lives Matter, που έφερε στην επιφάνεια την ύπαρξη ρατσισμού στις ΗΠΑ. Και όπως είπε ο κ. Χανιώτης: «Πολλές φορές το πολιτικά ορθό είναι επιστημονικά λάθος. Δεν μελετάμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό επειδή θέλουμε να μιμηθούμε, για παράδειγμα, τους ομηρικούς ήρωες και τα κατορθώματά τους. Μελετάμε τον ελληνικό και το ρωμαϊκό πολιτισμό επειδή αποτελούν τις βάσεις του Δυτικού πολιτισμού και τον μελετάμε επειδή ακριβώς η έννοια του κλασικού είναι ότι έχει διαχρονική και παγκόσμια αξία.

Όσον αφορά την ίδια την απόφαση ο κ. Χανιώτης της χαρακτήρισε ως ανοησία. “Είναι υποβαθμισμένη η σημασία των κλασικών σπουδών στις αφροαμερικανικές κοινότητες και νομίζω ότι είναι λάθος αντιμετώπιση. Το σωστό είναι να διαδώσει κανείς, με εξωστρέφεια, τις κλασικές σπουδές στις υποβαθμισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton University) είναι ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο στην κωμόπολη Πρίνστον της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ. Είναι ένα από τα οκτώ πανεπιστήμια της Άιβι Λιγκ. Μαζί με το Χάρβαρντ και το Γέιλ σχηματίζει το λεγόμενο “Big Three” των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ. Το Πρίνστον έχει δεσμούς με το Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, το Θεολογικό Σεμινάριο του Πρίνστον και το Κολέγιο Χορωδίας του Ουέστμινστερ του Πανεπιστημίου Ράιντερ.

Παραδοσιακά, το Πρίνστον εστίαζε στην προπτυχιακή εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει το ενδιαφέρον του για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση και προσφέρει τίτλους μάστερ και διδακτορικά σε πολλά αντικείμενα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος