58η Διάσκεψη Μονάχου για την Ασφάλεια: Ενότητα των συμμάχων και κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν, εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν επιλέγει την οδό της διπλωματικής λύσης. Αντίθετα, Βλέπει να εξελίσσεται ένα σενάριο προβοκατόρικων ενεργειών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως πρόφαση νέας ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην 58η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τη Μόσχα ότι «η ενότητα των δυτικών συμμάχων έναντι της Ρωσίας θα διατηρηθεί, ακόμη και αν η κρίση στα ουκρανικά σύνορα τραβήξει σε μάκρος». Το ενδιαφέρον θα παραμείνει εστιασμένο εκεί και τους επόμενους μήνες, είπε.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, επικεφαλής της πολυπληθούς αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Μόναχο θα μιλήσει αύριο στη Διάσκεψη Ασφάλειας. Αλλά υποσχέθηκε ήδη την υποστήριξη των ΗΠΑ στις βαλτικές χώρες. «Αναγνωρίζω την απειλή και είμαστε στο πλευρό σας», είπε η Χάρις μετά από συνάντηση που είχε με τους προέδρους Λετονίας και Λιθουανίας και την πρωθυπουργό της Εσθονίας.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Είναι η ώρα για αποκλιμάκωση», είπε στο Μόναχο, χωρίς να αναφέρει ευθέως τη Ρωσία.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Ρωσία με τη συγκέντρωση στρατευμάτων εκτοξεύει μία «απαράδεκτη απειλή εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και εναντίον της αρχιτεκτονικής ειρήνης της Ευρώπης. Δεν είναι ουκρανική κρίση, αλλά Ρωσική κρίση», είπε η Μπέρμποκ.

Προειδοποίησε δε τη Μόσχα για άνευ προηγουμένου κυρώσεις οικονομικές και πολιτικές, σε αυτές θα συμπεριληφθεί και ο ρωσογερμανικός αγωγός Nord Stream 2.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι είναι η στιγμή αυτή είναι από τις πιο επικίνδυνες, με προκλήσεις και παραπληροφόρηση. «Δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι» είπε η Μπέρμποκ.

Ταυτόχρονα τόνισε την ετοιμότητα σοβαρού διαλόγου με τη Μόσχα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη, όπως και την προσφορά διεξόδου μέσω συνομιλιών στο Σχήμα της Νορμανδίας με Ρωσία-Ουκρανία-Γαλλία-Γερμανία.

Απέρριψε πάντως εκ νέου την πώληση γερμανικών όπλων στην Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος