Η ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 25 στρατιώτες της τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αφού προσπάθησαν να καταλάβουν τα γραφεία ενός από τους δήμους όπου ανέλαβαν καθήκοντα οι Αλβανοί δήμαρχοι την περασμένη εβδομάδα. Οι Σέρβοι συγκρούστηκαν με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στο δήμο Ζβέτσαν, 45 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.
Οι στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να προστατεύσουν τους Κοσοβάρους αξιωματικούς και να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι συγκεντρωμένοι Σέρβοι απάντησαν πετώντας τους πέτρες και άλλα σκληρά αντικείμενα. «Αρκετοί στρατιώτες του ιταλικού και ουγγρικού αποσπάσματος της KFOR δέχθηκαν επιθέσεις και υπέστησαν τραύματα με κατάγματα και εγκαύματα λόγω της έκρηξης εμπρηστικών μηχανισμών», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ειρηνευτές του ΝΑΤΟ.
Ορισμένα οχήματα της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και ένα που ανήκε σε δημοσιογράφους υπέστησαν ζημιές και ψεκάστηκαν με σερβικά εθνικιστικά σύμβολα. Απευθυνόμενος στο έθνος αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι θα περάσει τη νύχτα με τα στρατεύματά της Σερβίας στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία τέθηκαν σε ύψιστη κατάσταση συναγερμού με εντολή του την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, τρεις σοβαρά, και τέσσερις συνελήφθησαν. «Οι συνέπειες των συγκρούσεων είναι μεγάλες και σοβαρές και ο μοναδικός ένοχος είναι ο (πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου) Άλμπιν Κούρτι», δήλωσε ο Βούτσιτς. Αναφέρθηκε στις αλβανικές δυνάμεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ως «κατακτητές». «Επαναλαμβάνω για τελευταία φορά και προειδοποιώ τη διεθνή κοινότητα να φροντίσει ώστε ο Άλμπιν Κούρτι να λογικευτεί», είπε ο Βούτσιτς. «Αν δεν το κάνουν, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά για όλους μας».
Τα βίαια επεισόδια ήταν το τελευταίο περιστατικό, καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, με τη Σερβία να θέτει τον στρατό της χώρας σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και να στέλνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την απόσχιση του από την Σερβία το 2008. Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία είναι εχθροί εδώ και δεκαετίες, με το Βελιγράδι να αρνείται να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην επίλυση της διαφοράς Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, φοβούμενες περαιτέρω αστάθεια στην Ευρώπη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές τόσο στη Σερβία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο ότι πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, εάν πρόκειται να σημειώσουν πρόοδο προς την ένταξή τους στο μπλοκ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο «ανησυχητική», κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι διεκδικούν κυριαρχία σε αυτό το μέρος του κόσμου. «Μια μεγάλη «έκρηξη» ετοιμάζεται στο κέντρο της Ευρώπης, στο ίδιο μέρος όπου, το 1999, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίθεση με βομβαρδισμό κατά της Γιουγκοσλαβίας», δήλωσε από το Ναϊρόμπι της Κένυας, αναφερόμενος στην επέμβαση υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ το 1999, η οποία σταμάτησε μια αιματηρή καταστολή των Σέρβων κατά των Αλβανών αυτονομιστών.
Τη Δευτέρα, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και η δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, ή KFOR, βρέθηκαν να προστατεύουν τα δημοτικά κτίρια στους δήμους Ζβέτσαν, Λεπόσαβιτς, Ζούμπιν Πότοκ και Μιτρόβιτσα, τέσσερις δήμους στο βορρά που διεξήγαγαν πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα. Οι ψηφοφορίες μποϊκοταρίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους Σέρβους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στις περιοχές αυτές. Στις θέσεις των δημάρχων και στις συνελεύσεις εκλέχθηκαν μόνο εκπρόσωποι των Αλβανών ή άλλων μικρότερων μειονοτήτων. Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, επέκρινε τον διεθνή χειρισμό των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι η KFOR «δεν προστατεύει τον λαό αλλά προστατεύει τους σφετεριστές», αναφερόμενη προφανώς στους νέους δημάρχους». Όμως, πρέπει να προστατεύσουμε την ειρήνη. Η ειρήνη είναι το μόνο που έχουμε», είπε.
Η KFOR έχει αυξήσει την παρουσία της στους τέσσερις βόρειους δήμους. Κάλεσε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση και προέτρεψε τόσο «το Βελιγράδι όσο και την Πρίστινα να συμμετάσχουν στο διάλογο υπό την ηγεσία της ΕΕ». Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζεφ Χοβενιέ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι και στη συνέχεια μαζί με τους πρέσβεις άλλων δυτικών δυνάμεων – των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστού ως Quint – με τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι, καλώντας τον να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και τη μείωση των εντάσεων.
Την περασμένη Παρασκευή, Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προσπάθησαν να εμποδίσουν πρόσφατα εκλεγμένους Αλβανούς αξιωματούχους να εισέλθουν σε δημοτικά κτίρια. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος και να αφήσει τους νέους αξιωματούχους να μπουν στα γραφεία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδίκασαν την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επειδή χρησιμοποίησε την αστυνομία για να εισέλθει με τη βία στα δημοτικά κτίρια.
Η συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο ξέσπασαν το 1998, όταν αυτονομιστές Αλβανοί εξεγέρθηκαν κατά της σερβικής κυριαρχίας και η Σερβία απάντησε με βίαιη καταστολή. Περίπου 13.000 άνθρωποι, κυρίως Αλβανοί, έχασαν τη ζωή τους. Η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 ανάγκασε τελικά τη Σερβία να αποχωρήσει από την περιοχή. Η Ουάσινγκτον και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά η Σερβία, η Ρωσία και η Κίνα όχι.
Πηγή: AP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος