Μήνυμα του Μάριο Ντράγκι για αποδέσμευση της ΕΕ από τον άνθρακα και υποστήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις για την ενεργειακή μετάβαση

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Σήμερα το απόγευμα στο Cernobbio στη Λίμνη Como της Βόρειας Ιταλίας λαμβάνει χώρα το 15ο Ιταλο-Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο διοργανώνεται από το Ιταλο-Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Με την ευκαιρία του σημαντικού αυτού φόρουμ, θα προβληθεί και βίντεο μήνυμα του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, το κείμενο του οποίου εστάλη εξ ολοκλήρου στον ξένο τύπο στην Ιταλία.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ξεκίνησε χαιρετίζοντας τους παρευρισκομένους και υπογράμμισε πως “αυτό το γεγονός, τώρα στη δέκατη πέμπτη έκδοσή του, δείχνει πόσο ισχυρές και βαθιές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας” και μάλιστα όρισε ως “πολύ κατάλληλο το σύνθημα που επέλεξε το Εμπορικό Επιμελητήριο για να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα του: «Growing Zusammen» – Μεγαλώνοντας Μαζί.”

Ο Ντράγκι μίλησε για τον στρατηγικό στόχο της Γερμανίας και της Ιταλίας, δηλαδή “την ολοκλήρωση της διαδικασίας Ευρωπαϊκής ένταξης” που οδεύει προς “μια ισχυρότερη Ευρώπη από οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική άποψη” που εντέλει αποτελεί τον “μοναδικό τρόπο ώστε να έχουμε μια ισχυρότερη Ιταλία και μια ισχυρότερη Γερμανία.”

Τονίζοντας πως “πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το κοινωνικό μας μοντέλο, για την προσοχή του στην υγεία, το περιβάλλον και τις ανισότητες”, ο Ντράγκι δήλωσε πως “πρέπει να το προσαρμόσουμε στο μέλλον, χάρη στην καινοτομία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη μεγαλύτερη συμμετοχή νέων και γυναικών στην αγορά εργασίας.”

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει πως “η Γερμανία και η Ιταλία είναι η παραγωγική μηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης” εφόσον “περίπου η μισή βιομηχανική παραγωγή της προέρχεται από τα εργοστάσιά μας”.

Επίσης υπογράμμισε πως “η Γερμανία είναι στην πραγματικότητα ο πρώτος εμπορικός εταίρος για την Ιταλία” αφού “το 2020, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 116 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερο από το εμπόριο της Ιταλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα μαζί”.

Σημειωτέον, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η Γερμανία συναλλάσσεται περισσότερο με την Περιφέρεια της Λομβαρδίας “παρά με την Τουρκία”.

Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε πως το φετινό φόρουμ επικεντρώνεται σε θέματα βιωσιμότητας, ψηφιοποίησης και διασύνδεσης μεταξύ των οικονομιών μας, προκλήσεις τις οποίες “η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αντιμετωπίσει με ένα καινοτόμο εργαλείο: το Next Generation EU”.

Υπογραμμίζοντας πως και οι δύο χώρες “έχουν αφιερώσει περίπου το 40% των πόρων στην οικολογική μετάβαση”, ο Ντράγκι τόνισε πως “θέλουμε να επιταχύνουμε τη δέσμευση για απαλλαγή από τον άνθρακα, να μειώσουμε τις εκπομπές και να εστιάσουμε σε τεχνολογίες αιχμής όπως το υδρογόνο, για τις οποίες υπάρχει μια δομημένη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως “ο χρόνος αυτής της διαδικασίας πρέπει να είναι φιλόδοξος, αλλά συμβατός με την προσαρμοστικότητα των οικονομιών μας” και μάλιστα “το κράτος πρέπει να είναι έτοιμο να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το κόστος αυτού του πολύπλοκου μετασχηματισμού”.

Εφόσον “τουλάχιστον το ένα πέμπτο των κεφαλαίων του προγράμματος ΕΕ επόμενης γενιάς αφιερώνεται στην ψηφιακή μετάβαση” ο κ. Ντράγκι τόνισε πως “θέλουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και θέλουμε να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών” αφού “στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, ξεκινώντας από σχολεία και νοσοκομεία σε καταθλιπτικές περιοχές”.

Υπενθύμισε επίσης πως το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης (PNRR) αφιέρωσε 1,5 δισ. Ευρώ στα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, και έφερε ως παράδειγμα την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των ημιαγωγών.

Κλείνοντας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “αυτή είναι μια πολύ ευνοϊκή περίοδος για τις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας”, πως πρέπει “να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς συνεργασίας μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και “να συνεργαστούμε, προς το συμφέρον των επιχειρήσεων και όλων των πολιτών”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος